Sport

Bel­gi­an Cats plaat­sen zich voor Spe­len: Bei­re gevoel”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Belgian Cats hebben zich vrijdagavond geplaatst voor de Olympische Spelen in Parijs van aankomende zomer. De Belgische basketdames wonnen op het olympisch kwalificatietornooi in het Sportpaleis overtuigend met 97-66 van Senegal. "Beire gevoel, hé", reageert Julie Vanloo.

Donderdagavond strandden de Cats nog op enkele punten van een stunt tegen de Amerikaanse supersterren. In de laatste seconden maakte de VS de winnende score, die door een voet op de zijlijn eigenlijk niet had mogen tellen. De Cats lieten het niet aan hun hart komen en hadden tegen Senegal geen zin in een nagelbijter. Als de Europese kampioen de haalbare tegenstander versloeg, dan plaatste het zich voor de Olympische Spelen aankomende zomer. 

Senegal blijft in spoor

De Belgen misten hun start niet en liepen meteen uit tot 17-4. Sleutelspeelster Julie Allemand versterkte het team nadat ze tegen de VS rust kreeg voor een knieblessure. Senegal herpakte zich en bracht de score terug naar 28-23. Bij een ruststand van 42-33 waren de Cats nog niet zeker van hun olympisch ticket. 

15 punten Meesseman in derde quarter

Na de rust namen de Cats de hoop bij de Senegalezen weg. Vooral sterspeelster Emma Meesseman nam de ploeg op sleeptouw. De West-Vlaamse maakte maar liefst 15 punten in het derde quarter. Met nog tien minuten te spelen stond België al met anderhalf been in Parijs: 73-44. In het laatste quarter trakteerden de Belgen het publiek op een show. Uiteindelijk stonden er net geen honderd punten op het scorebord: 97-66. Emma Meesseman was met 32 punten topscorer van de match. Of de Belgian Cats in augustus werkelijk in Parijs zullen spelen, bepalen hun resultaten in de groepsfase van de Spelen. Vanaf de kwartfinales vinden de matchen in Parijs plaats. Voor de groepsfase heeft de organisatie van de Spelen Rijsel als locatie gekozen.

“Beire gevoel”

Uitblinker Emma Meesseman is ontzettend blij dat ze opnieuw naar de Olympische Spelen mag. “Het is ongelofelijk dat ik twee keer olympiër zal zijn”, vertelt de Ieperse sterspeelster na de match. “Als kind droom je van de Spelen maar ik moet nog beseffen dat dat twee keer gaat gebeuren. Dat zo’n publiek erbij was: niemand had beter durven dromen dan dit.”

Ook de immer enthousiaste Julie Vanloo genoot na de kwalificatie. “Beire gevoel, hé”, zegt de Oostendse spelverdeelster in het West-Vlaams. “Het was een moeilijke eerste helft maar daarna was het ons spel. Het was top om hier voor dit publiek te spelen.”

“Een medaille? Waarom niet?”

Elise Ramette uit Ieper en Serena-Lynn Geldof uit Oostende maakten in minder speelminuten ook enkele punten. Ramette was goed voor tien punten en Geldof liet vier punten optekenen. “Net als in Oostende is dit fenomenaal”, verwijst Geldof naar de kwalificatie voor de laatste Spelen in Tokio. “We zijn keitrots want we doen er ook alles voor.” Elise Ramette vindt het “ongelooflijk” en “kan het nog niet beschrijven”.

Mag België nu ook dromen van een medaille op de Spelen? “Waarom niet?” Dat vindt alvast sterkhoudster Julie Vanloo. “We hebben donderdag getoond dat we op dat niveau echt wel meekunnen. Ik denk dat de coach sowieso die ambitie heeft.” Zondagnamiddag spelen de Cats in het Sportpaleis nog een galamatch tegen Nigeria. 

Robbe Wets