Sport

Alexan­der Doom bezorgt Bel­gië goud op WK

Belgadoomgoud400m

Belga

Het is goud geworden voor Alexander Doom op het WK indooratletiek in Glasgow. De Roeselarenaar liep in de laatste rechte lijn van de finale van de 400 meter nog voorbij de Noorse atletiekvedette Karsten Warholm. Doom, die normaal het individuele nummer aan zich voorbij zou laten gaan, kon zijn prestatie na de finish bijna niet geloven.

Alexander Doom plaatste zich met de snelste tijd van alle deelnemers voor de finale. Daarin moest hij het wel opnemen tegen de olympische en wereldkampioen op de 400 meter horden, de Noor Karsten Warholm. De West-Vlaming start in de buitenste baan, naast de taaie concurrent.

Eenmaal de lopers halverwege de race allemaal in de binnenbocht samenkomen, nestelt Doom zich in het spoor van Warholm. Na de laatste bocht lijkt hij op weg naar een zilveren medaille. In de laatste meters schudt Doom nog een ultieme versnelling uit zijn benen en haalt hij de Noor voor de streep in.

Nationaal record

Met zijn knalprestatie neemt Doom ook het Belgisch record over van Julien Watrin. De nieuwe besttijd is 45.25 seconden. Daarmee duikt hij 19 honderdsten onder het vorige record van Watrin. Twee jaar geleden behaalde Doom al eens goud met de Belgian Tornados op het WK indooratletiek. Met de estafetteploeg op de 4x400 meter werd hij ook al derde op het WK outdoor en Europees kampioen indoor. 

Het is voor Doom zijn eerste individuele medaille op een groot kampioenschap. Aan 26 jaar neemt hij ook meteen goud mee naar huis. Zondag kan er nog een medaille bijkomen voor de West-Vlaming. Dat hangt af van zijn deelname aan de 4x400 meter relay. Hij zou wel last ondervinden van zijn kuit. 

Herkansing met Tornados in Parijs?

Begin deze week blikte Doom voor onze camera nog vooruit op het seizoen en de Olympische Spelen. Toen sprak hij al hoge ambities uit. "Uiteindelijk hebben we al zoveel jaar meegedaan voor de medailles, ik denk dat we daar altijd voor kunnen meestrijden", vertelde de Roeselarenaar. Hij is nog niet zeker van een plek in de estafetteploeg deze zomer, maar door zijn wereldtitel zal hij wel een streepje voor hebben. 

Ook het succesvolle team moet zich nog kwalificeren voor de Spelen. In de aanloop naar Parijs zijn er nog enkele datums met stip aangeduid. "We hebben nog het WK relays in de Bahama’s dat belangrijk is voor de 4x400 meter ploegen om ons te kwalificeren voor Parijs", weet Doom. "En dan hebben we nog eens een EK indoor ertussen in Rome. Het is wel een heel drukke zomer die er aan zit te komen."

Reportage: Doom bereidt zich met Tornados voor op belangrijk jaar

Robbe Wets