Sport

Alec Segaert boekt eer­ste prof­ze­ge na late aan­val in GP Criquielion

Alecsegaert2024

Belga

Alec Segaert heeft zaterdag in de Grote Prijs Criquielion de eerste zege in zijn nog jonge profcarrière gevierd. De 21-jarige Lendeledenaar van Lotto Dstny hield na een late aanval stand voor een sprintend peloton. 

Segaert haalde het na 200 kilometer tussen Aat en Lessen. Hij bleef net het sprintende peloton voor, nadat hij samen met de Duitser Henri Uhlig er op twee kilometer van de meet vandoor was gegaan. De Tsjech Pavel Bittner (Team dsm-firmenich PostNL) werd tweede. Jenthe Biermans (Arkéa - B&B Hotels) vervolledigde het podium. Op de erelijst volgt Segaert de Australiër Sam Welsford op. Vorig jaar maakte Segaert al indruk met een tweede plaats op het BK bij de profs. Nu opent hij zijn rekening op het hoogste niveau.

29ste editie

Claude Criquielion won de allereerste editie van de Henegouwse wielerwedstrijd in 1991. De Grote Prijs werd toen georganiseerd als afscheidswedstrijd voor de succesvolle renner. Hij won zijn eigen afscheidskoers en klopte Marc Sergeant en Rudy Dhaenens in een sprint. De drie volgende jaren werd de wedstrijd niet georganiseerd, sinds 1995 staat de koers terug op de wielerkalender. Criquielion overleed op 18 februari 2015 op 58-jarige leeftijd.

Belga
Robbe Wets