Sport

106e edi­tie Ron­de Van Vlaan­de­ren op gang gescho­ten, Dewulf mee in vroe­ge vlucht

2022-04-03 00:00:00 - 106e editie Ronde Van Vlaanderen op gang geschoten, Dewulf mee in vroege vlucht

Omstreeks 10u00 is op het Steenplein in Antwerpen de 106e editie van de Ronde van Vlaanderen officieus op gang geschoten met de historische woorden "Heeren vertrekt". Einddoel is de Minderbroedersstraat van Oudenaarde. West-Vlaming Stan Dewulf is mee in de vroege vlucht. 

Lang was Wout van Aert de gedoodverfde winnaar, maar vrijdag meldde de Belgische kampioen dat hij COVID-19 heeft opgelopen en forfait moet geven. Dat terwijl de Nederlander Mathieu van der Poel net een succesvolle comeback maakte en ook de Sloveen Tadej Pogacar zijn topvorm etaleert. Van der Poel imponeerde woensdag met winst in de afgelopen Dwars door Vlaanderen, waarin hij met zijn teamgenoten al op meer dan 90 kilometer van de finish de koers openbrak.

Vandaag kan van der Poel opnieuw rekenen op de steun van  onder anderen Jasper Philipsen en Gianni Vermeersch. De Ronde van Vlaanderen won Van der Poel al eens in 2020. Pogacar wordt bij UAE Emirates over de voor hem nog onbekende Vlaamse wegen geloodst door de Italiaan Matteo Trentin. Een andere Sloveen, Matej Mohoric, moet de eer hoog houden bij Bahrain Victorius, net als Dylan Teuns.

Bij Jumbo-Visma moeten Tiesj Benoot en de Fransman Christophe Laporte de door Van Aert achtergelaten leemte opvullen.  Bij Quick-Step Alpha Vinyl is het aan de Deen Kasper Asgreen, vorig jaar winnaar, om het team in de Vlaamse klassiekers uit het dal te trekken. De Fransman Florian Senechal, Yves Lampaert en de Tsjech Zdenek Stybar staan hem daarbij bij. Lotto Soudal rekent op Tim Wellens, Florian Vermeersch en Victor Campenaerts. Het derde Belgische WorldTeam, Intermarché-Wanty Gobert,  hoopt op een nieuwe glansprestatie van Alexander Kristoff, winnaar in 2015. 

Na 15 kilometer koersen was er de eerste concrete onderneming van de dag. Stan Dewulf uit Alveringem (AG2R-Citroën) reed samen met Sébastien Grignard (Lotto-Soudal), Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen-Baloise), Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Mathijs Paasschens (Bingoal-Pauwels Sauzen-WB), Manuele Boaro (Astana Qazaqstan), Luca Mozzato (B&B), Tom Bohli (Cofidis) en Max Kanter (Movistar) weg van het peloton. De vroege vlucht was meteen een feit. 

Belga