Nieuws
 | update 

Zwa­re straf voor bestuur­der die fiet­ser doodreed onder invloed van flakka

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Veurne heeft de politierechter een man van 32 uit Houthulst veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, een fikse geldboete en een rijverbod. Hij veroorzaakte in Esen bij Diksmuide een dodelijk ongeval, terwijl hij onder invloed was van de drug flakka. Daarbij kwam een fietser van 62 uit Diksmuide om het leven.

De Houthulstenaar raasde op 2 september 2023 aan 112 kilometer per uur over de Esenweg, toen het bij een inhaalmanoeuvre misliep. De dertiger probeerde zijn voorligger in te halen, maar raakte daarbij met de rechtervoorzijde van zijn voertuig de linkerachterkant van die voorligger. Het voertuig werd weggekatapulteerd en kwam daardoor in botsing met de andere wagens en een 62-jarige fietser uit Diksmuide. Voor de Diksmuidenaar kwam alle hulp te laat: hij bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen. Vier andere mensen raakten lichtgewond.

2023-09-08 00:00:00 - Dodelijk ongeval Esen: bestuurder onder invloed van drugs?
Nieuws

Dodelijk ongeval Esen: bestuurder onder invloed van drugs?

Zombiedrug

De 32-jarige man probeerde na het ongeval weg te vluchten in een ander voertuig. Toen omstaanders hem probeerden tegen te houden, sloeg hij hen met een paraplu. Bij zijn verhoor beweerde hij zich niks van het ongeval te herinneren en toonde hij geen enkel schuldinzicht.

Uiteindelijk legde hij een negatieve alcoholtest af, maar een bloedstaal wees uit dat hij onder invloed was van flakka. De zombiebrug maakt mensen vooral emotieloos, maar kan ook leiden tot ongecontroleerde agressie.

Maximale gevangenisstraf

De Houthulstenaar werd vandaag veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan de helft met uitstel. Daarbovenop moet hij een geldboete van 8.000 euro waarvan 4.000 euro met uitstel betalen. Dat uitstel koppelde de rechtbank aan enkele strikte voorwaarden. Een daarvan is een alcohol- en drugsverbod. Hij moet zich ook verplicht laten opnemen als hij vrijkomt.

Daarnaast mag de man vijf jaar lang geen gemotoriseerde voertuigen besturen. Vooraleer hij opnieuw op de baan mag, moet hij een medisch en psychologisch onderzoek ondergaan. Daarna moet hij ook z’n theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw afleggen. De rechtbank verklaarde de beklaagde trouwens ook lichamelijk of geestelijk ongeschikt om een motorvoertuig te besturen. Hij heeft dus niet langer het recht om gemotoriseerde voertuigen te besturen totdat hij het tegendeel kan bewijzen.

Flakka-veroordeling
Lorenzo Dejonghe
Celien Tanghe