Nieuws

Indu­strie­brand Ieper: vol­gens eer­ste vast­stel­lin­gen is oor­zaak wel­licht een tech­nisch defect

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Donderdagavond is er iets voor zeven uur een zware uitslaande fabrieksbrand uitgebroken bij Orgamex, een bedrijf in de Bargiestraat in Ieper. Door de felle rookontwikkeling en het hevige vuur was er een evacuatie van acht bedrijven in de buurt. Uit de eerste vaststellingen blijkt nu dat de brand te wijten zou zijn aan een technisch defect. 

Brand ieper

De rookpluim was van heel ver te zien. Er kwamen meldingen binnen van Nieuwpoort tot Dadizele. De brandweer van de zone Westhoek kwam met meerdere wagens ter plaatse. Het bedrijf ligt vlakbij het Kanaal Ieper-IJzer. De brandweer gebruikte water uit het kanaal om te blussen.

Door de hevige brand moet er een evacuatie plaatsvinden in het gebied begrensd door de Oostkaai, Poezelstraat, Moortelweg en Bargiestraat. Daar liggen acht bedrijven.

Mensen die wonen in het gebied tussen de brand en Langemark, Langemark inbegrepen, moeten ramen en deuren gesloten houden. Schakel de airco uit en ga niet naar buiten, vragen de ordediensten.

De politie van de zone Arro Ieper laat weten dat er geen melding is van gewonden.

IMG 20240613 WA0078

"Het bedrijf is volledig uitgebrand."

Emmily Talpe, burgemeester Ieper

Burgemeester Talpe van Ieper geeft wat uitleg. "De brand is ontstaan net na sluitingstijd van het bedrijf. De twee vennoten waren aanwezig en hebben zich kunnen redden. Ze zijn erg aangedaan. Er zijn geen gewonden gevallen. Men zal nu wel preventief acht bedrijven evacueren. In sommige bedrijven wordt er in shiften gewerkt. We willen zeker zijn dat er niemand meer aanwezig is. Ik krijg van de brandweer de melding dat het vuur niet overslaat naar andere bedrijven. De rookontwikkeling is ook al gevoelig geminderd. Maar het bedrijf is wel volledig uitgebrand. Preventief vragen we omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden.

brand ieper 2

"Ruim niet op met blote handen"

Door de brand zijn er heel wat deeltjes van de zonnepanelen op het dak van het bedrijf, verspreid geraakt in de buurt. De brandweer vraagt met klem om de deeltjes met handschoenen op te ruimen, en dus niet met de blote hand. "De deeltjes zijn niet giftig, maar wel afkomstig van een brand. Dat is nooit gezond om met blote handen aan te raken", klinkt het bij brandweer Westhoek. 

"De deeltjes zijn niet giftig, maar wel afkomstig van een brand. Dat is nooit gezond om met blote handen aan te raken."

Brandweer Westhoek

Wie schade zou hebben door de brand, neemt best contact op met de verzekeringsmaatschappij. Op die manier kunnen er ook gespecialiseerde firma's de brokstukken komen opruimen.

brand ieper

Bedrijven mogen opstarten

Tegen 23 uur waren de wegen rondom het bedrijf opnieuw toegankelijk voor het verkeer en konden de bedrijven in de buurt opnieuw opstarten. 

Een branddeskundige moet nu de omstandigheden van de brand uitklaren. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de oorzaak accidenteel is, en dat de brand dus niet is aangestoken. De brand zou te wijten zijn aan een technisch defect. 

brand ieper 3
Bart Coopman