Nieuws

Zorg­ver­le­ners in spe krij­gen testcentrum

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Cursisten Zorg van het centrum voor volwassenenonderwijs MIRAS in Kortrijk kunnen voortaan tonen wat ze kunnen in een testcentrum. Dat is eigenlijk een serviceflat waar ze praktische proeven afnemen. Afhankelijk van het resultaat krijgen ze dan een erkenning van hun ervaring, en kunnen ze zo sneller aan het werk. Of ze krijgen vrijstellingen tijdens hun opleiding, die dan minder lang duurt waardoor ze sneller een job kunnen zoeken.

Een eigen testcentrum heeft flink wat voordelen.

Ingrid Foulon van Zorg en Welzijn cvo MIRAS:" Nu moeten we niet elke keer meer sleuren met materiaal als we een assessment willen afnemen. Nu is het structureel ingericht. We kunnen veel vlotter werken, en heel belangrijk, het voelt allemaal echter en authentieker aan."

Flinke stap richting job in de zorg

Er is een groot tekort aan personeel in de zorgsector. Sint-Vincentius is dan ook blij een steentje te kunnen bijdragen.

Eveline Breye van Sint-Vincentius Kortrijk:

"Mensen toeleiden in de breedste zin van de zorg, ook bij andere collega's, dat is het doel. Daarnaast is het ook een win voor onze bewoners. Mensen die hier komen testen op hun competenties, kijken in de praktijk wat ze kunnen betekenen voor onze bewoners. Zo wordt er een gevoel gecreëerd van dit is echt mijn ding. Voor onze bewoners betekent dat meer sociaal contact. Dat betekent een samenwerking over de grenzen van onderwijs en assistentiewoningen heen."

Wie slaagt voor de proef, zet een flinke stap richting een job in de zorg.

"Dankzij een assessment kunnen kandidaten ofwel sneller naar de arbeidsmarkt, omdat ze geslaagd zijn in de procedure, en op die manier hun ervaring erkent krijgen, en onmiddellijk aan de slag kunnen. Ofwel krijgen ze vrijstelling in de beroepsopleiding, volgen ze een korter opleidingsprogramma, en kunnen ze zo ook sneller naar de arbeidsmarkt."

Bij cvo MIRAS geven 500 medewerkers opleiding aan 11.000 cursisten.

Jeroen Sap
Andy Debo