Nieuws

Zomer­dok­ters opnieuw aan de slag in De Pan­ne, maar wat vol­gend jaar?

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In De Panne zijn de Summerdocs, ofwel de zomerdokters opnieuw aan de slag. Dat zijn huisartsen die in het jaar elders werken maar in de zomer even bijspringen aan de kust, als het er drukker is. Het is voorlopig de laatste keer, want de proefperiode loopt af. De gemeente De Panne hoopt dat de Vlaamse overheid het project verderzet.

Huisarts Dorien Van Dom uit Merksem is deze week aan het werk in De Panne. In een praktijk die niet van haar is en met patiënten die ze niet kent. Zij is één van de huisartsen van buiten De Panne die hier bijspringen tijdens de drukke zomer, met meer volk aan zee. “Bij ons in de praktijk in Merksem is het rustiger in de zomer. Hier is het net omgekeerd. Ik wou op deze manier mijn steentje bijdragen om de artsen van hier te ondersteunen. Wat ze ook wel nodig hebben in de zomer.”

“Bij ons in de praktijk in Merksem is het rustiger in de zomer. Hier in De Panne is het net omgekeerd.”

Dorien Van Dom

In ruil krijgen de Summerdocs onder meer een vakantiewoning en enkele andere voordelen. Zes zomerdokters gaan hier aan de slag. Uit Ieper, Merksem en Brussel. Tine Huyghe, vaste Huisarts in De Panne: “Soms hebben we hier een belasting van wel 35 patiënten per dag die door de Summerdocs worden gezien. Als wij, met een beperkt aantal vaste artsen in De Panne, die allemaal zelf zouden moeten zien, ik denk niet dat het realistisch is dat we dan al die mensen zouden kunnen helpen.”

Wat vanaf volgende zomer?

Het is al de vierde zomer dat het project loopt. Georganiseerd en betaald door de gemeente De Panne. Maar wat vanaf volgende zomer? Bram Degrieck, burgemeester De Panne: “Het is gestart als een proefproject en een proefproject moet op een bepaald moment geëvalueerd worden op succes en haalbaarheid. Financieel ook, want we investeren best wat centen. Het kan ook niet zijn dat een lokaal bestuur die verantwoordelijkheid op zich moet nemen om ervoor te zorgen dat er voldoende dokters zijn. Dat is federale of Vlaamse bevoegdheid.”

De redactie