Nieuws
 | update 

Woon­zorg­cen­tra lopen na corona­cri­sis weer vol: slechts in 1 op 10 is een plaats vrij

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Na de lege kamers in de coronaperiode, lopen de woonzorgcentra weer vol. Ook in West-Vlaanderen duiken weer wachtlijsten op, en is minder dan vijf procent van alle kamers vrij. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Door het hoge aantal overlijdens en de strenge lockdownmaatregelen stonden tijdens de coronacrisis veel rusthuiskamers leeg. Vandaag is er zo goed als geen sprake meer van lege kamers. Ook in woonzorgcampus Ter Linde in Gits wacht een dertigtal ouderen op een rusthuiskamer in het woonzorgcentrum. De bezettingsgraad van de kamers ligt hier op quasi 100 procent en dat is geen uitzondering. Van de 160 erkende woonzorgcentra in West-Vlaanderen, hebben negen op de tien een wachtlijst. 

"Wij hebben 2 wachtlijsten. Voor mensen in een gesloten afdeling, mensen met een cognitieve stoornis die dement zijn. Die wachtlijst is zeer beperkt. Daarnaast is er nog een andere wachtlijst voor de open afdeling. Daar staan een 20-tal mensen op", zegt schepen van Welzijn, Dimitri Carpentier. 

7.000 extra plaatsen nodig

Tegen 2030 telt ons land één vijfde meer zorgbehoevende ouderen. Koepelorganisatie Zorgnet Icuro pleit voor 7000 extra plaatsen. Twee maanden gelegen ging in Ter Linde een vernieuwde vleugel met 28 kamers open. Volgend jaar komen daar nog 11 grotere en ruimere kamers bij. 

"We zitten op een bepaald moment wel op de limieten. We kunnen geen beloftes maken dat we op korte termijn nog 100 kamers zullen bijbouwen. Ik denk dat we ook moeten kijken naar alternatieve woonvormen: kangoeroewonen stimuleren, we zetten ook al sinds jaar en dag in op thuiszorg. Mensen langer thuis laten wonen", zegt Carpentier. 

Lorenzo Dejonghe
Celien Tanghe