Nieuws

Woens­dag legt per­so­neel gevan­ge­nis Brug­ge het werk neer

Gevangenis brugge 2

De 24-urenstakingen in de Vlaamse gevangenissen die de vakbonden vorige week aankondigden, gaan door. Overleg met het gevangeniswezen en het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) was een maat voor niets, zeggen de vakbonden donderdag. Woensdag is het aan de gevangenis van Brugge.

Het gaat om een actieweek, waarbij het personeel elke dag in verschillende gevangenissen het werk neerlegt vanaf 22 uur tot 22 uur de dag erop. De gevangenissen van Gent en Oudenaarde bijten zondagavond de spits af. Maandagavond volgen die in Merksplas en Turnhout, dinsdagavond die van Antwerpen, woensdagavond die van Brugge en tot slot donderdagavond die van Hasselt. 

"Een degelijk plan van aanpak om de agressieproblematiek in de gevangenissen te bekampen, bleef uit", is te horen bij ACV Justitie. Ook Robby De Kaey van ACOD Overheidsdiensten bevestigt dat de overheid niet met concrete engagementen kon komen. Volgens De Kaey is het toegenomen probleem van agressie terug te brengen tot de overbelasting van de gevangenissen enerzijds en geïnterneerden (daders die ontoerekeningsvatbaar werden verklaard) die wegens plaatsgebrek bij zorginstellingen in de gevangenis terechtkomen anderzijds.

Nieuw overleg

Het eisenpakket dat de vakbonden donderdag op tafel legden, bevat de heractivering van de tijdelijke maatregel van vervroegde invrijheidstelling om de overbevolking tegen te gaan. Volgens De Kaey zou de gevangenisbevolking op die manier met 200 mensen kunnen verminderen. Ook vragen de bonden onder andere nog extra inspanningen om geïnterneerden uit de cel te houden en strengere tuchtstraffen bij agressie tegen cipiers (die nu vaak verlaagd zouden worden door de klachtencommissie). "Vanuit de overheid waren geen concrete engagementen mogelijk", aldus De Kaey. Volgens de ACOD'er engageerde de overheid er zich wel toe om onder meer de vervroegde invrijheidstelling opnieuw te overwegen en zou ook worden bekeken of extra detentiehuizen ingericht zouden kunnen worden met containers.

In de gevangenis van Brugge slaapt een op de tien gedetineerden op een matras op de grond. Na de stakingen, in de week van 12 februari, vindt een nieuw overleg plaats.

2021-06-30 00:00:00 - Staking in gevangenis Brugge afgelopen
Nieuws

1 op 10 gedetineerden in Brugse gevangenis slaapt op matras op de grond

Belga