West­hoek­ge­meen­tes trek­ken aan alarm­bel in Brus­sel: tijd voor plattelandsbeleid”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Westhoekgemeenten brengen morgen alle Vlaamse plattelandsgemeenten bijeen in Brussel in de aanloop naar de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. De Vlaamse overheid doet veel te weinig voor plattelandsgemeenten en sluist alle middelen door naar de steden, zo luidt de kritiek.

Het platteland is boos en wil verandering. Daarom nemen de burgemeesters van Heuvelland en Poperinge morgen het woord op het congres van de plattelandsgemeenten in Brussel.

“Laten we eerlijk wezen, de Vlaamse overheid heeft vandaag nu komma nul plattelands beleid en doet daar heel weinig voor. We zien dat Vlaanderen een stedenbeleid voert, maar geen plattelandsbeleid”, klinkt het bij de burgemeester van Poperinge, Christof Dejaegher

Landschap 1

“Meer financiële slagkracht”

Bijna een miljoen Vlamingen wonen in meer dan 50 plattelandsgemeenten. Zij hebben specifieke uitdagingen en vooral nood aan een aangepast Vlaams beleid, ook op vlak van financiële middelen.

“Een inwoner van Poperinge is 400 euro waard, terwijl een inwoner van Antwerpen maar liefst 1200 euro waard is. Zij krijgen drie keer zoveel in subsidies van de Vlaamse overheid, dat krijg je aan mij niet uitgelegd”, zegt Christof Dejaegher.

“Een inwoner van Poperinge is 400 euro waard, terwijl een inwoner van Antwerpen maar liefst 1200 euro waard is. Zij krijgen drie keer zoveel in subsidies van de Vlaamse overheid, dat krijg je aan mij niet uitgelegd.”

Christof Dejaegher, burgemeester van Poperinge

Ook z’n collega-burgemeester uit Heuvelland Wieland De Meyer treedt hem bij. “We brengen een positief verhaal, maar dat moet gewoon gefinancierd worden. De vraag is hoe het kan. Die opties liggen op tafel. Maar dat we meer budget en meer slagkracht moeten krijgen, dat is duidelijk”, vertelt De Meyer.

Nu de Vlaamse regering gevormd wordt, is het dus hoog tijd om spijkers met koppen te slaan.

Landschap 2
Stefaan Six
Celien Tanghe