Nieuws
 | update 

Wei­nig boe­tes op inhaal­ver­bod in fiets­zo­nes in Brug­ge, door te wei­nig controles

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Stad Brugge is niet van plan om camera's te gebruiken om overtredingen in fietszones te controleren. Vorig jaar werden amper 15 boetes uitgeschreven, omdat de politie overtreders op heterdaad moet betrappen. In zo'n fietszone mogen gemotoriseerde voertuigen fietsers niet inhalen.

In veel steden en gemeenten is de fietszone al langer ingeburgerd. Je mag er met een auto of vrachtwagen géén fietsers inhalen en je mag er niet sneller dan 30 kilometer per uur rijden. Maar die regels worden niet altijd nageleefd.

Op heterdaad

Brugge telt één grote fietszone in de binnenstad. In totaal zijn er 90 fietsstraten. Toch schreef de politie vorig jaar slechts 15 boetes uit.

Dat komt omdat politieagenten overtreders op heterdaad moeten betrappen om te kunnen beboeten. "Dat is niet evident, daarom dat het belangrijk is dat bijvoorbeeld de stadswachten mensen aanspreken. Politieagenten hebben nog heel wat andere taken te doen", zegt Annick Lambrecht, voorzitter van de gemeenteraad in Brugge. Zij pleit voor signalisatie en sensibilisering.

Camera's

Ook in Kortrijk en in Oostende delen ze het probleem. Maar nergens zijn ze van plan om camera's in te zetten om te controleren op inhalers. "Eenmaal automobilisten weten dat er een camera hangt, zouden ze bewust niet meer op die plaats inhalen. Dat doen ze dan wellicht ergens anders wel", stelt burgemeester Dirk De fauw. "Ik denk dat we eerder moeten vragen aan de politie om op geregelde tijdstippen te controleren."

Stad Brugge bekijkt wel of er meer signalisatie in de fietsstraten mogelijk is.

De redactie