“We hebben ook moeilijke momenten gekend”: voorzitter en ex-voorzitter blikken terug op 50 jaar Dranouter Festival
Festival Dranouter viert dit weekend z’n 50ste verjaardag. De medewerkers van de beginjaren hadden nooit gedacht dat het festival 50 kaarsjes zou uitblazen. Ze zijn dan ook ontzettend trots dat Dranouter na al die tijd nog een vaste waarde is op de festivalkalender.
In 1975 startte Folkfestival Dranouter nog op de speelplaats van de plaatselijke jongenschool. 50 jaar later lokt het festival nog steeds heel wat volk naar de Westhoek. Samen met huidig voorzitter Jan Caron, mijmert Marnique Deswarte, 35 jaar lang voorzitter, over wat ooit als een folkfestival begon.
“Er werd gedanst tot in de vroege uurtjes en dat vind ik soms wel een beetje spijtig dat dat weg is. Nu is alles veel professioneler geworden. Maar die amateurs, die liefhebbers van muziek, dat waren eigenlijk de echte”, vertelt Deswarte.

100.000 bezoekers
Het festival groeide in de jaren '70 van 500 naar zo'n 4.000 bezoekers. Al is het pas in eind jaren ’80, begin jaren ’90 dat het festival z’n hoogtepunt kent. Het ging uiteindelijk naar 100.000 bezoekers over vier dagen. Ter vergelijking: dit weekend zakken er zo’n 50.000 festivalgangers naar Dranouter af.
“We hadden op een bepaald moment 20.000 of 30.000 personen meer dan we ingeschat hadden en dat was even paniek want we hadden geen camping en parking genoeg”, klinkt het bij Marnique.
Reserves
Maar het festival kende ook moeilijkere momenten. Na enkele kleinere edities, wilde het Dranouter terugkeren naar de grootsheid van weleer, maar dat liep bijna fout af. Dankzij reserves kon het festival verder, maar dat ze er vandaag nog steeds staan, hadden noch Marnique noch Jan gedacht.
“Ik ben uiteraard blij dat het er nog is, want we hebben ook heel moeilijke momenten gekend. Dat moet ook benadrukt worden. We hebben soms getwijfeld om nog verder te doen”, vertelt Jan. Maar de medewerkers die hechte vrienden zijn hielden elkaar overeind.