Nieuws

Water­over­last Kust­baan De Haan nog niet met­een verholpen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Sinds vorige week is de Koninklijke Baan (N34) richting De Haan/Blankenberge afgesloten voor het verkeer door aanhoudende wateroverlast. Vanaf Vosseslag tot de tramhalte De Haan aan Zee. Vanaf vandaag zet het Agentschap Wegen en Verkeer vijf pompwagens in om de wateroverlast aan te pakken. Het verkeer moet voorlopig omrijden via de Driftweg (N317).

Het blijft voorlopig regenen en dat is niet goed voor de gewestweg Koninklijke Baan (n34) in De Haan. De bodem is er al dagen oververzadigd. "De gewestweg ligt vlak naast het beschermd en waardevol natuurgebied De Duinbossen waardoor er geen afvoerputten zijn", zegt Eveline Vandecaetsbeek van het Agentschap Wegen en Verkeer.

"De bodem is zodanig verzadigd dat het water er niet meer weg kan. Dieper in de bodem zit een kleilaag waar water moeilijk door kan om verder in de bodem te dringen. We vernamen van het Agentschap Natuur en Bos dat de grondwatertafel meer dan een halve meter hoger staat dan normaal.

Wateroverlast De Haan
Nieuws

Kustbaan tussen Vosseslag en De Haan blijft dit weekend dicht

"Afwachten wat het resultaat is"

"Nooit eerder werden we met zo'n watermassa geconfronteerd op die locatie", klinkt het. Eind vorige week is al een pompwagen ingeschakeld die in totaal 600 kubieke meter water oppompte, maar dat gaf geen resultaat waardoor de weg ook dit weekend afgesloten bleef.

Sinds maandagochtend zijn er vijf pompwagens aan het werk die normaal 600 kubieke meter water per uur zouden moeten wegpompen en afvoeren via de waterloop Dorpszwijn. "Door de aanhoudende regen blijft het afwachten welk resultaat we zullen verkrijgen met het wegpompen." 

Zolang de weg niet vrij is, moet het verkeer omrijden via de Driftweg (N317). Het tramverkeer kan wel door. Het Agentschap gaat intussen samen met de gemeente en het Agentschap Natuur en Bos op zoek naar een oplossing om het probleem te vermijden in de toekomst.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere