Nieuws

Water in De Blan­k­aart staat his­to­risch laag

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Bijzondere taferelen in het natuurgebied De Blankaart in Woumen bij Diksmuide. Koeien staan met hun poten in de vijver. De boten van Natuurpunt liggen op het droge, ze kunnen geen toeristische rondvaarten meer doen op de vijver.

Guido Vandenbroucke, Natuurpunt: "Het water staat historisch laag. Als we de komende jaren ook zulke droge zomers hebben, dan zullen verschillende vogels wel eens voorgoed kunnen wegblijven. De oplossing is nochtans niet zo moeilijk. Om een zware droogtedip te voorkomen, moeten we vanaf 1 februari een hoger peil hanteren. Het water langer ophouden. Alleen zo kunnen we droogtepiek goed doorkomen."

Deskundigen onderzoeken nu welk peil ze best hanteren, dat zal waarschijnlijk tot 20 centimeter hoger liggen dan nu.

Waterexpert: Leg sproeiverbod op

Patrick Meire uit Damme is professor ecosysteembeheer aan de Universiteit Antwerpen. Hij begrijpt dat er nog voldoende drinkwater voor handen is maar pleit toch voor een sproeiverbod. Dat deed de droogtecommissie nog niet. Al was het maar uit solidariteit met de landbouwers, die een oppompverbod hebben. Het gebrek aan oppervlaktewater is ook in zijn eigen Damme goed te zien:

 

Nathalie Dewulf