Nieuws

Wat ver­an­dert er op 1 juni?

2019-06-01 00:00:00 - Wat verandert er op 1 juni?

Bij het begin van elke maand, verandert er vaak één en ander aan onze wetgeving. De interessantste zaken die op 1 juni veranderen, lees je hier. 

Halve dag ouderschapsverlof per week wordt mogelijk

Werknemers kunnen vanaf 1 juni een halve dag ouderschapsverlof per week, of een hele dag elke twee weken, opnemen. Vandaag kan je ouderschapsverlof enkel voltijds, halftijds of gedurende één dag per week opnemen. Vanaf 1 juni komt daar dus een halve dag per week of een volledige dag elke twee weken bij. Deze vorm van ouderschapsverlof is echter enkel mogelijk met het akkoord van de werkgever.

Ook nieuw is de versoepeling van het voltijdse en halftijdse ouderschapsverlof en het voltijds verlof voor medische bijstand. Voortaan zal men die per week kunnen opnemen, terwijl dat vandaag nog minstens een maand is. Wie halftijds wil blijven werken, zal die thematische verloven per maand kunnen opnemen. Nu is dat nog ten minste twee maanden.

Zes nieuwe regels in wegcode moeten zwakke weggebruikers beter beschermen

Zes nieuwe regels in de wegcode moeten voetgangers, fietsers en gebruikers van elektrische steps beter beschermen.

  • De maximaal toegelaten snelheid voor elektrische steps en andere populaire "gemotoriseerde voortbewegingstoestellen" wordt opgedreven van 18 naar 25 kilometer per uur.
  • Buiten de bebouwde kom zullen auto's die een fietser inhalen voortaan 1,5 meter plaats moeten laten, in plaats van 1 meter nu.
  • Op een kruispunt wordt het mogelijk om alle fietsers tegelijk groen te geven. Dit zou moeten ingevoerd worden op kruispunten waar veel fietsers passeren.
  • Voortaan zullen mensen met een speedpedelec met twee naast elkaar mogen rijden.
  • Jonge fietsers zullen tot hun 10e verjaardag op het voetpad mogen rijden. Tot voor kort mochten ze dat tot hun 9e blijven doen.
  • De laatste maatregel betreft de voetgangers. Als zich binnen de 20 meter van waar ze de straat willen oversteken een zebrapad bevindt, dan moeten ze dat zebrapad gebruiken. Vroeger moest dat zebrapad binnen de 30 meter liggen.

Strengere regels voor sportmakelaars

Sportmakelaars zullen niet langer mogen optreden voor jongeren onder de 15 jaar. Ze zullen zich ook moeten registreren. Een adviescommissie kan bij problemen overgaan tot de intrekking of schorsing van de registratie. Ook internationale makelaars of makelaars die al geregistreerd zijn in een ander gewest, zullen zich alsnog in Vlaanderen moeten registreren.

Voortaan zullen sportmakelaars ook een borgstelling van 25.000 euro moeten betalen. Dat bedrag moet dienen als een soort drempel om huis-, tuin- en keukenmakelaars op andere gedachten te brengen.

Tot slot zullen makelaars geen vergoeding mogen vragen bij de bemiddeling voor minderjarige sporters. De Vlaamse sociale inspectie zal daarvoor zowel bij makelaars als bij clubs controles uitvoeren.

Nieuwe generatie immunotherapie vanaf 1 juni terugbetaald

CAR-T-therapie, een nieuwe generatie immunotherapie, wordt vanaf 1 juni 2019 terugbetaald voor de behandeling van twee types bloedkanker. Goed nieuws, want naast innovatief is de therapie ook immens duur.

Bij CAR-T-therapie worden de eigen witte bloedcellen genetisch aangepast om kankercellen aan te vallen. Vanaf 1 juni 2019 wordt de behandeling met CAR-T-cellen terugbetaald voor twee groepen patiënten. De eerste groep zijn kinderen en jongvolwassenen met acute lymfatische leukemie bij wie een andere behandeling niet of onvoldoende aanslaat. De tweede groep zijn volwassenen met diffuus grootcellig B-cellymfoom (een agressieve vorm van lymfeklierkanker) bij wie een andere behandeling niet of onvoldoende aanslaat.

Reclame online kansspelen op TV verboden

De televisie-uitzendingen die reclame bevatten voor online kansspelen mogen vanaf 1 juni 2019 niet langer uitgezonden worden. De maatregel rond reclame maakt deel uit van een reeks beperkingen in het kansspelbeleid, door het kabinet van minister van Justitie Koen Geens.

Op 1 juni treedt het koninklijk besluit van 25 oktober 2018 in werking, over de "voorwaarden voor het uitbaten van kansspelen en weddenschappen via informatiemaatschappij-instrumenten". De reclame-uitzendingen voor online kansspelen op tv voldoen niet aan deze voorwaarden en worden bijgevolg onwettelijk.

De redactie