Wat verandert er op 1 januari?
![2020-01-01 00:00:00 - Wat verandert er op 1 januari?](https://focus-wtv.be/public/import/_980xAUTO_crop_center-center_none/portemonnee.jpg)
Vanaf 1 januari verandert er heel wat. Zo worden rookmelders verplicht, en krijgen we geen papieren voorschrift meer van onze huisarts om naar de apotheek te gaan. Veel van de maatregelen gaan we voelen in onze portemonnee. Soms in ons voordeel, soms in ons nadeel.
Rookmelders in elke woning verplicht
Vanaf 1 januari zijn rookmelders wettelijk verplicht in elke woning in Vlaanderen. De verplichting geldt zowel voor huurwoningen als voor woningen die de eigenaar zelf bewoont. De algemene verplichting komt er om het grote aantal doden door woningbranden in Vlaanderen naar beneden te krijgen.
Geen papieren voorschrift meer voor geneesmiddelen
Vanaf 1 januari wordt het elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen voor ambulante patiënten verplicht. Het RIZIV stopt vanaf dat moment ook met het leveren van voorschriftenboekjes. Het verplicht gebruik van het elektronisch voorschrift voor ambulante patiënten geldt zowel voor huisartsen als voor artsen-specialisten.
Banken strenger voor woonkredieten
De banken zullen strenger worden met het toekennen van woonkredieten. De nieuwe norm is dat voor een eigen woning maximaal 90 procent van de waarde mag worden geleend. De koper moet de rest zelf op tafel leggen. Financiële instellingen kunnen hier wel, in beperkte mate, van afwijken.
Huurprijs sociale woningen wijzigen
Wie een sociale woning huurt, kan de huurprijs vanaf het nieuwe jaar zien veranderen. De nieuwe huurprijzen gaan uit van drie criteria: de energiezuinigheid, het inkomen van de huurders en de marktwaarde van de woning. Ze kunnen lager liggen dan de huidige huurprijs, maar ook hoger. Als sommige huurders meer moeten betalen, heeft dat volgens Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele meestal te maken met hun inkomen.
Worden duurder:
Postzegels, de factuur van Proximus, pintjes (2 cent per glas), een huisartsbezoek (maar het remgeld blijft gelijk), diesel en benzine (2 cent per liter), drinkwater (gemiddeld 3 euro per jaar).
Worden goedkoper:
De distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas (tot 100 euro per jaar in West-Vlaanderen), registratierechten.
Worden afgeschaft:
Premies voor elektrische wagens, de woonbonus.
Wordt verplicht:
De sterilisatie van alle katten geboren na augustus 2014.
Wordt verboden:
Wegwerpbekers op evenementen, sigarettenpakjes met merklogo’s of promotieteksten.