Nieuws

Ware­gems tex­tiel­be­drijf Mc Three Car­pets kon­digt inten­tie tot slui­ting aan

Mc Three

Het management van het Waregemse textielbedrijf Mc Three Carpets heeft dinsdagnamiddag de sluiting aangekondigd. Omdat het bedrijf geen overnemer vindt en omdat er structurele problemen zijn in het bedrijf. Voor de regio is de aankondiging een schok: een kleine driehonderd banen zijn bedreigd.

'Een intentie tot sluiting' is wel heel zwaar. Het betekent dat de Wet Renault van toepassing wordt voor de bijna 300 werknemers. Mc Three was eerder al op zoek naar manieren om het hoofd boven water te houden in een steeds moeilijker wordende markt. De zoektocht naar een overnemer lukte niet vorig jaar. Toch hadden weinig mensen een dergelijk hard verdict verwacht.

Structurele marktproblemen, dalende orders, stijgende kosten

Mc Three Carpets ontstond eind de jaren '80 en was één van de weinige textielbedrijven in de streek die niet bij een groter concern hoort. Geweven tapijten met hoge garenkwaliteit voor huiselijke interieurs waren jarenlang het handelsmerk, al verbreedde het bedrijf ook onder meer richting de automobielsector.

Maar de uitdagingen blijken al vele jaren eigenlijk zwaar te wegen. Niet alleen is er de zware concurrentie op de markt. Verder tellen ook een dalende vraag, gestegen energieprijzen de voorbije jaren en een gestegen loonkost door de inflatie.

Gevolg van dit alles is dat er minder vraag is en dus al een tijd een opstekende economische werkloosheid. De zoektocht naar een overnemer leverde vorig jaar niets op, waardoor de verliezen zich bleven opstapelen. Met de intentie tot sluiting als triest eindpunt, vandaag. Het sociaal overleg is wat de 278 werknemers nu nog rest, zo lijkt het.

Bart Coopman