Nieuws

VRT-jour­na­list Joh­ny Van­seve­nant geeft inkijk in 35 jaar Wetstraatverslaggeving

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de Kamer van Volksvertegenwoordigers is dinsdag "De strijd om de macht. Mijn leven in de Wetstraat' van VRT-journalist Johny Vansevenant voorgesteld. Het boek bundelt niet alleen de professionele memoires van de Lichterveldenaar als Wetstraatverslaggever maar biedt tegelijk een inkijk in 35 jaar politieke machtsstrijd.

Johny Vansevenant zal als VRT-journalist op de eerste rij bij tal van sleutelelementen in de politieke geschiedenis van de voorbije decennia, gaande van de Agusta-affaire en de abortus-kwestie met koning Boudewijn tot de dioxinecrisis en het Belgische wereldrecord van 541 dagen zonder regering. In al die tijd passeerden er ook veel West-Vlaamse politici in de Wetstraat en dat leverde hem soms voordelen op. 

"De grootste West-Vlaming was natuurlijk Jean-Luc Dehaene, wel verhuisd naar Vilvoorde, maar hij had die rechttoe-rechtaan stijl van een West-Vlaming. Er waren nog veel toppers met wie ik allemaal goede contacten had. Niet in het minst omdat ze West-Vlaming zijn. Yves Leterme, Hilde Crevits, Johan Vande Lanotte,Tommelein,Vincent Van Quickenborne. Het schepte een band en leverde heel wat primeurs op." 

"Ik had met veel West-Vlaamse politici goeie contacten en dat leverde heel wat primeurs op."

Johny Vansevenant, VRT-journalist

Net geen 1.000 bladzijden

Vansevenant werkte zo'n vijf jaar aan het boek dat net geen 1.000 bladzijden telt. Tijdens zijn 35-jarige carrière passeerden er drie koningen, vier staatshervormingen en liefst negen premiers. Hij heeft zich voor zijn vuistdikke boek gebaseerd op zijn persoonlijke notities, op het VRT-archief en op interviews met een aantal politieke tenoren uit het boek. "Ik ben blij dat ik het heb mogen doen", klinkt het bij de journalist. 

Helder verhaal

Een van de grote talenten van Johny is om de complexe wereld van de politiek te vertalen naar een vlot en toegankelijk verhaal. Ooit kreeg hij zelfs een prijs voor z'n heldere taal en dat is ook sommige politici niet ontgaan. 

"Als je op anderhalve minuut iets moet uitleggen dat ingewikkeld is, moet je het eenvoudig zeggen. Soms hoorden wij hem iets uitleggen en zeiden wij: 'Ja, dat is wel een goeie samenvatting. Zo hadden we het zelf niet kunnen zeggen", zegt Johan Vande Lanotte, gewezen minister van Binnenlandse Zaken. 

De Strijd om de Macht
Stefaan Kerger
Celien Tanghe
Belga