Nieuws
 | update 

Vrij­spraak voor twee bestuur­ders na dode­lijk onge­val met e‑step

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Brugse politierechtbank heeft twee bestuurders op basis van twijfel vrijgesproken voor een dodelijk ongeval in Lombardsijde. Een zeventienjarige jongen uit Dilbeek was mogelijk eerder al aangereden. 

De feiten speelden zich af in de nacht van 13 op 14 juli 2022 op de Koninklijke Baan in Lombardsijde, een deelgemeente van Middelkerke. Een 39-jarige vrouw uit Nieuwpoort reed met haar wagen over het lichaam van een zeventienjarige jongen uit Dilbeek. Voor het slachtoffer kwam alle hulp te laat. De bestuurster van het voertuig bleek onder invloed van alcohol te zijn.

2022-07-15 00:00:00 - Bestuurster reageert op ongeval waarbij jongen van 17 overleed
Nieuws

Bestuurster reageert op ongeval waarbij jongen van 17 overleed

Al eerder aangereden?

Tijdens haar verhoor verklaarde de vrouw dat de jongeman al op de rijbaan moet gelegen hebben. Het onderzoek wees snel uit dat hij inderdaad eerder al moet zijn aangereden op zijn step. In dat kader kon uiteindelijk een Nederlandse vrachtwagenchauffeur als verdachte geïdentificeerd worden. Volgens de verdediging zou het slachtoffer echter ook voor die aanrijding al op de grond gelegen hebben.

Het Brugse parket besliste uiteindelijk om beide bestuurders voor de politierechter te brengen. De vrouw uit Nieuwpoort stond terecht voor onopzettelijke doding en rijden onder invloed, terwijl de Nederlandse vrachtwagenchauffeur zich moest verantwoorden voor onopzettelijke doding en vluchtmisdrijf. De verdediging van beide beklaagden vroeg echter de vrijspraak voor onopzettelijke doding.

Twijfel

De politierechter sprak beide beklaagden inderdaad vrij voor onopzettelijke doding. Zo bestond er bij de vrachtwagenchauffeur twijfel over het oorzakelijk verband tussen het ongeval en het overlijden. Het is volgens de rechter ook twijfelachtig of het slachtoffer een voorzienbare hindernis was. Vervolgens werd opgemerkt dat de twijfel in het geval van de vrouw uit Nieuwpoort zelfs nog groter is.

2022-07-14 00:00:00 - 17-jarige jongen overleden na ongeval in Lombardsijde
Nieuws

Twee chauffeurs vragen vrijspraak voor dodelijk ongeval, was er een derde chauffeur?

Voor vluchtmisdrijf werd de vrachtwagenchauffeur wel veroordeeld tot 3.200 euro boete, waarvan 2.400 euro met uitstel. Hij kreeg ook een rijverbod opgelegd van drie maanden, waarvan een maand effectief. De beklaagde zal ook moeten slagen voor medische proeven, psychologische proeven en beide rijexamens. De andere beklaagde werd voor rijden onder invloed veroordeeld tot 1.600 euro boete, waarvan de helft met uitstel. Ze kreeg ook een rijverbod van een maand, maar heeft de helft daarvan onmiddellijk na de feiten al uitgezeten.

Belga
Celien Tanghe