Nieuws

Voor­lo­pig wei­nig Ven­ti­lus­pro­test in Zuid-West-Vlaan­de­ren, maar blijft dat zo?

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Ventilus, waarvan de Vlaamse regering morgen de knoop over het tracé doorhakt, zal ook het zuiden van onze provincie treffen. De stroom gaat daar over bestaande lijnen. In Deerlijk lopen de kabels straks over tientallen huizen.

De Roelskouter in Deerlijk is een woonwijk van 25 jaar oud, met tussen de huizen een mastodont van een hoogspanningmast. De kabels hangen er pal boven de daken, voor Ventilus komen er nieuwe kabels om tot 6 gigawatt stroom te vervoeren. In mei vorig jaar al waarschuwde onderzoeker Filip Vanaeken voor dit scenario.

Op een compensatie moeten ze de bewoners er niet rekenen, omdat het gaat om een verzwaring van een bestaande lijn. "De situatie is in feite dat er compensaties voorzien zijn voor mensen waar een nieuw lijn komt. Niet bij mensen met bestaande lijn die wordt verzwaard," weet bewoner Ben Simoens. "Het wordt niet voldoende naar waarde geschat en wij worden te weinig ingelicht."

Kinderboerderij

Het gemeentebestuur van Deerlijk wil niet reageren vóór de Vlaamse regering morgen de plannen toelicht. Maar ook de inwoners weten weinig over Ventilus, blijkt uit rondvraag van onze redactie. Het protest tegen de hoogspanningslijn neemt binnenkort misschien wel nog toe: in de gemeente verhuist de kinderboerderij naar een nieuwe locatie waarover de Ventiluslijn passeert.  

LEES OOK:

 

Lorenzo Dejonghe
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse