Nieuws
 | update 

Straf met uit­stel voor part­ner­ge­weld voor moor­den­de land­bou­wer uit Waardamme

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Brugge is Chris Vanhaverbeke (44), de landbouwer uit Waardamme die zijn beide dochtertjes van 8 en 5 jaar vermoordde, veroordeeld tot vier maanden met uitstel en 800 euro boete voor geweld tegenover zijn ex-vrouw. Voor verkrachting is hij vrijgesproken.

De rechtszaak heeft niets te maken met de dubbele kindermoord van 2022. De man stond wel terecht voor partnergeweld en verkrachting. Het gaat om feiten van enkele maanden voor de moord. Een dag later is zijn ex-vrouw met de kinderen vertrokken.

De beklaagde trok op 21 augustus 2022 met zijn gezin naar een babyborrel. Na een verkeerd begrepen opmerking van zijn schoonvader keerden ze prompt terug naar huis. Tijdens een daaropvolgende discussie over hun vakantiewoning gaf hij met een etiketteermachine een klap tegen het hoofd van zijn toenmalige partner. Het slachtoffer was door oorsuizingen twee dagen werkonbekwaam.

Diezelfde avond zou de landbouwer zijn toenmalige echtgenote ook nog tot seks gedwongen hebben. Hij moest zich daarom ook verantwoorden voor verkrachting, maar het openbaar ministerie en de burgerlijke partij vroegen zelf de vrijspraak. Het slachtoffer verklaarde immers dat ze hem gewoon zijn gang liet gaan, weliswaar tegen haar zin. De rechtbank sprak de beklaagde uiteindelijk dan ook vrij.

Waardamme rechtszaak
Nieuws

Moordende landbouwer riskeert jaar met uitstel voor partnergeweld

Meisjes moord waardamme 2

Kwaad bloed

Na het bewuste incident kwam het snel tot een breuk tussen de betrokkenen. Die echtscheiding zette echter kwaad bloed bij V., die vreesde dat hij hun kinderen te weinig zou zien. Vervolgens bracht hij de meisjes van 5 en 8 jaar oud op 16 november 2022 om het leven in zijn hoeve in Waardamme (Oostkamp). Na de feiten belde hij zijn ex-partner om te zeggen dat het "te laat" was. Bovendien bleef de beklaagde het slachtoffer ook lastigvallen vanuit de gevangenis, waar hij sindsdien in voorhechtenis zit.

De man was vanmorgen zelf niet op de rechtbank toen het vonnis werd uitgesproken. Het proces over de dubbele kindermoord wordt later gevoerd voor het Hof Van Assisen.

"Het is goed dat huishoudelijk geweld daadwerkelijk wordt bestraft en niet wordt gebanaliseerd."

Kristiaan Vandenbussche, advocaat van ex-vrouw
Kristiaan Vandenbussche advocaat

Advocaat ex-vrouw reageert positief op vonnnis

Kristiaan Vandenbussche, de advocaat van de ex-vrouw, reageert positief op de uitspraak.

“Het is goed dat huishoudelijk geweld daadwerkelijk wordt bestraft en niet wordt gebanaliseerd. Veel van dergelijke dossiers worden doorgaans geseponeerd, deze keer werd een duidelijk signaal gegeven met een voorwaardelijke gevangenisstraf en geldboete. Geweld op vrouwen kan niet, ook al was het 1 slag.

Voor mijn cliente is dit een stap voorwaarts. Ze krijgt ook een schadevergoeding en dat is symbolisch belangrijk. Dit was natuurlijk maar een nevendossier: Het grote proces voor de dubbele kindermoord en de moordpoging op haar moet moet nog komen. Mijn cliente vroeg aan de rechtbank een “rechtvaardig “ vonnis en we hebben dit ook gekregen", zegt haar advocaat Kristiaan Vandenbussche.

Andy Debo
Stefaan Kerger
Belga