Nieuws

Vlaam­se Vis­vei­ling draai­de zes pro­cent min­der omzet

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Vlaamse Visveiling, in Zeebrugge en Oostende, heeft dit jaar zowat zes procent minder omzet gedraaid. 74 miljoen euro voor 12.500 ton aangevoerde vis. De sector hinkt op twee gedachten. Geloof in de toekomst met nieuwe investeringen, maar ook angst, door de nieuwe brexitonderhandelingen, en door de verlaagde quota voor tong, nog steeds het paradepaardje van de Vlaamse visserij.

In Zeebrugge en Oostende werd dit jaar 12408 ton vis aangevoerd, goed voor 73,8 miljoen euro omzet, een daling van zes procent. De inktvisachtigen worden een steeds belangrijker deel daarvan, maar kunnen de verminderde vangst van tong niet compenseren.

“Wij zien dat er een grote toename is van inktvisachtigen. Dat wil zeggen dat wij daar nieuwe klanten voor moeten zoeken. Wij zoeken altijd een balans tussen vraag en aanbod. Inktvisachtigen worden nog altijd het meest in Zuid-Europa gegeten. Wij zoeken nieuwe klanten om voor de nieuwe soorten een afzetmarkt te vinden, en zo aan onze reders de beste prijs te kunnen garanderen.”

Molenstenen

De verminderde quota voor tong, zowat de helft minder op twee jaar tijd, zijn een molensteen om de nek van de sector, net als de Brexit, die de aanvoerlijnen blijft moeilijkheden bezorgen. “Wij zien dat in 2026 de grote onderhandelingen beginnen voor de brexitgerelateerde zaken. Brexit heeft voor ons een grote logistieke impact. Het blijft moeilijk om in de UK aan te landen. Wij moeten nog altijd via Ierland gaan om onze vis terug naar België te krijgen, of terugstromen naar Frankrijk. De brexit blijft een moeilijk verhaal. Voor de quota hebben wij onzekerheid tot 2026 hoe het zal evolueren. De huidige quotavermindering is een wetenschappelijke, die komt bovenop de brexitvermindering.”

Visveiling nieuwpoort garnalen
Nieuws

Vismijn van Nieuwpoort had een flauw jaar

Vlaamse visveiling2

Maar toch is de sector hoopvol. Er komt volgend jaar een nieuw schip in de vaart. “De Vlaamse Visveiling heeft in 2023 de nieuwe sorteerlijn geplaatst in Oostende. Daar kunnen wij met artificiële intelligentie de vissen herkennen, en efficiënter kunnen werken. We zien kleinere batchen, en dus is het belangrijker dat wij meerdere soorten tegelijkertijd kunnen sorteren op de automatische lijnen. In 2024 staan er ook nog een grote investeringen gepland, in een nieuw veilsysteem. Dat zal ons helpen om een doorgedreven digitalisatie op de veiling in te voeren.”

Redactie