Nieuws
 | update 

Vlaam­se Rege­ring maakt 1,2 mil­joen euro vrij voor cyber­vei­lig­heid van scholen

Ben Weyts

Vlak voor het einde van de legislatuur maakt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) nog 1,2 miljoen euro vrij om de Vlaamse scholen digitaal sterker te beveiligen: "Scholen kunnen een doelwit vormen van cyberaanvallen of hackers". 

Concreet komt er onder meer betere monitoringssoftware en een responsteam met ICT- specialisten die scholen meteen ondersteunen bij een cyberaanval. Zo wil de Vlaamse Regering zijn scholen naar eigen zeggen beter beschermen tegen bijvoorbeeld eigen leerlingen die hun school willen hacken, cybercriminelen of buitenlandse mogendheden die de democratie willen bedreigen. 

Onze scholen hebben een enorme Digisprong voorwaarts gemaakt de laatste jaren, maar dat brengt ook nieuwe bedreigingen met zich mee.

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs

De investering past in de regeringsdoelstelling om de scholen te digitaliseren. Vlaanderen maakte volgens Weyts al een grote Digisprong, maar dat brengt op zijn beurt nieuwe bedreigingen met zich mee. De nieuwe investering moet de Vlaamse scholen daar nu tegen wapenen.

“We moeten niet naïef zijn: scholen kunnen een doelwit worden. Soms gaat het om een leerling die zijn eigen punten wat wil verhogen, maar er zijn ook cybercriminelen die persoonlijke info buit willen maken en hackers die zoveel mogelijk systemen willen verlammen. Onze scholen moesten digitaler worden, maar ze mogen niet minder veilig worden”, sluit Ben Weyts af. 

Brian Dewulf