Nieuws

Ver­keers­cha­os in Menen door wer­ken aan spoorgwegovergang

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Menen is het ongenoegen groot, na de knip van een spooroverweg in het centrum. Infrabel en de stad willen zo het doorgaand verkeer langs daar ontmoedigen maar vanmorgen bleek net het omgekeerde. 

In de schoolbuurt verderop, en eigenlijk in de hele omgeving, stond het verkeer aan te schuiven. Lange files met veel vrachtverkeer, die er anders niet zijn. In de buurt gaat nu een petitie rond. Jan De Bal, Burgervereniging  Overweg Hogeweg Open: "Ik waande mij even aan de grensovergang in Rekkem, waar de vrachtwagens in file staan. Dat is nooit gezien in de buurt."

De boosdoener: de overweg in de Hogeweg, die is vanaf vandaag afgesloten. Infrabel maakt er een fietsoverweg van. Het moet het doorgaand verkeer langs hier ontmoedigen, en de Generaal Lemanstraat met zijn lagere school en kinderopvang veiliger maken. "Ik vraag mij af waarom een enkeling er van overtuigd is dat het sluipverkeer zal verminderen?"

Ook nog een ongeval

Ingrid Bruggeman, Burgervereniging Overweg Hogeweg Open: "De mensen zullen hun weg zoeken door de wijken, door de andere straten. Dat is zoals we zien bij overstromingen. Water zoekt zijn weg. Uiteindelijk zoekt het verkeer ook zijn weg door de stad, langs alle mogelijke wegen, ook de niet geschikte wegen."

Door een ongeval verderop was het vanmorgen wellicht nog erger. Maar de buurt is sowieso tegen het afsluiten van de overweg.  Ze hoopt dat Infrabel en de stad nog op hun beslissing terugkeren. Er loopt daarom ook een petitie.

Schepen Roose: "Chaos lag aan een ongeval"

Schepen van mobiliteit Patrick Roose wijt de enorme verkeershinder van vanmorgen aan een ongeval in de buurt van de snelwegoprit. Door dat ongeval moest heel wat vrachtverkeer uitzonderlijk omrijden, zegt de schepen. "Met de maatregel willen Infrabel en de stad net dat er minder verkeer door de Generaal Lemanstraat rijdt. Maar dit was de eerste dag en het verkeer moet zijn weg nog zoeken," zegt Roose. Hij laat wel extra signalisatie plaatsen.

Ben Storme