Nieuws
 | update 

OCAD acht poten­ti­ë­le drei­ging” voor mid­del­ba­re scho­len onge­loof­waar­dig”

klas school onderwijs

Er geldt een verhoogde waakzaamheid in alle Belgische middelbare scholen. Dat komt nadat het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) informatie heeft ontvangen over een potentiële dreiging. Voorlopig zijn alle Vlaamse en Nederlandstalige Brusselse scholen dicht door de paasvakantie. Het orgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) acht de dreiging "niet geloofwaardig".

Het NCCN vraagt "verhoogde waakzaamheid" in alle scholen "in het hele land" en om elke verdachte situatie te melden. Volgens OCAD - dat de situatie heeft geanalyseerd - is de dreiging "onwaarschijnlijk". 

Verschillende scholen ontvingen een dreigmail, maar die is volgens OCAD "op basis van de beschikbare informatie niet geloofwaardig". Het algemene dreigingsniveau 3 blijft wel van kracht. Dat niveau geldt al sinds oktober, na de terreuraanslag op de Zweedse voetbalsupporters in Brussel.

"Onaanvaardbaar"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) noemt het "absoluut onaanvaardbaar" dat scholen geviseerd worden. De minister hoopt dat er voor het einde van de paasvakantie meer duidelijkheid komt.

Een woordvoerder van het NCCN die door Belga werd gecontacteerd bevestigt dat alle middelbare scholen in België betrokken zijn. Zij kunnen zelf beslissen over extra maatregelen, zoals bijvoorbeeld sluiting. Momenteel hebben de Vlaamse middelbare scholen en het Nederlandstalig onderwijs in Brussel vakantie.

Bezorgde ouders

Weyts roept op om bedachtzamer om te springen met onrustwekkende boodschappen rond scholen. "Natuurlijk zijn veel ouders bezorgd als ze horen over een dreiging tegen scholen, en dus tegen hun kinderen", zegt hij.

"Als we te snel aan de alarmbel trekken, kan dat nefast zijn voor toekomstige, werkelijke dreigingen, die dan misschien minder geloofd zullen worden."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga