Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Op weg naar de stembus hoopten Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne en kandidaat-burgemeester Ruth Vandenberghe op 30 procent van de stemmen voor Team Burgemeester Stadslijst. Met 37,5 procent doet de partij het nog een pak beter dan gehoopt.
"We hebben een positieve campagne gevoerd", aldus Van Quickenborne. "We zijn altijd het beleid van de stad blijven verdedigen, en dat heeft duidelijk gelood. Ook het slechte resultaat van Vlaams Belang, ondanks keiharde oppositie, stemt me tevreden. Kortrijk heeft niet voor extremen gestemd."
Zijn 2.163 voorkeurstemmen beschouwt hij als een vorm van politiek eerherstel. "Men had mijn politieke dood voorspeld, maar die vele voorkeurstemmen zie ik als een steunbetuiging." Hij stelt dat hij nog een rol te spelen heeft in de stad, en dat kan eventueel als schepen. "Maar bij de verdeling van de mandaten zullen we de resultaten respecteren."
Geen burgemeester Ronse
Ondanks een groei van 8 procent kon N-VA Kortrijk de stadslijst niet bijbenen. Wel heeft de partij vier extra zetels in de gemeenteraad veroverd. Ook qua voorkeurstemmen kon Ronse niet tippen aan Vandenberghe, want met een totaal van 9.399 verdubbelt Vandenberghe de 4.404 stemmen van de andere kandidaat-burgemeester.
Wel reiken beide partijen al de hand naar elkaar uit voor een mogelijke samenwerking. "Na het lezen van hun partijprogramma, besef ik wel dat er ook veel breekpunten zijn naast de raakvlakken. Zo lang we zoiets goed kunnen bespreken, kan er een volwaardig bestuursakkoord op tafel komen te liggen", aldus de kersverse burgemeester.
Groen en PVDA
Vooruit en Vlaams Belang kennen beide ook een kleine groei. De enige 'verliezers' zijn Groen en PVDA. Groen verliest twee zetels en PVDA kon alweer geen eerste zetel veroveren.