Nieuws

Van Quic­ken­bor­ne over­trad coro­na­re­gels in 2021

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Toenmalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) overtrad de coronaregels op een feest in augustus 2021. Dat schrijft Het Laatste Nieuws, dat foto's en video's kon inkijken. Van Quickenborne spreekt van een inschattingsfout en excuseert zich.

Het feest vond op 21 augustus 2021 plaats in een kasteel in Kortrijk na afloop van 'Kamping Kitsch Club', een festival dat zonder restricties kon doorgaan omdat de 18.000 feestvierders met het Covid Safe Ticket konden aantonen dat ze dubbel gevaccineerd waren of recent negatief testten op het coronavirus.

Op de beelden is te zien hoe toenmalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) met een vijftiental mensen staat te keuvelen in een keuken. Er zijn ook beelden van hem op de dansvloer. Maar op dat moment mochten er maar acht mensen tegelijkertijd binnen zijn, en dat waren er volgens HLN op de beelden veel meer. De dag voor het festival had het Overlegcomité wel beslist om de regels fors te versoepelen, maar die versoepelingen gingen pas op 1 september in.

Geen lockdownparty

Van Quickenborne, die in oktober ontslag nam uit de regering in de nasleep van de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel, spreekt van een "buitenfeest" dat door de organisator van Kamping Kitsch is georganiseerd in de tuin van een van de genodigden. "Dat was geen lockdownparty. Immers, in een tuin mocht men toen al een onbeperkt aantal personen uitnodigen en zonder social distancing samenkomen", zegt hij.

Van Quickenborne is naar eigen zeggen "pas later kort langsgeweest om de organisatoren van het festival te feliciteren" en herinnert zich dat iedereen buiten stond wanneer hij aankwam. "Het kan zijn dat er op een bepaald ogenblik meer dan acht mensen tegelijk binnen waren. Op dat ogenblik had ik naar buiten moeten gaan en dan heb ik wellicht een inschattingsfout gemaakt", geeft hij wel toe. "Het feit dat er op het festival volop en zonder beperkingen werd gefeest, het feit dat alle gasten dubbel gevaccineerd waren en het feit dat men al beslist had om alle beperkingen thuis af te schaffen, heeft tot een zekere onvoorzichtigheid geleid. Dat mocht niet. Sorry daarvoor."

Belga
Ben Storme