Nieuws

Van jong­ste kamer­lid tot par­tij­voor­zit­ter: Wie is Melis­sa Depraetere?

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Met Melissa Depraetere (31) staat er bij Vooruit opnieuw een West-Vlaming aan het roer. In 2014 zette ze haar eerste stappen in het parlement, negen jaar later staat Depraetere aan de top van de partij. Maak kennis met de kersverse voorzitter van Vooruit.

Melissa Depraetere groeit op in een arbeidersgezin in Stasegem. Na de middelbare school studeert ze politieke wetenschappen. Ze is amper 22 jaar wanneer ze een eerste keer het federaal parlement binnenwandelt. Dat doet ze als parlementair medewerker van Alain Top, de burgemeester van haar thuisstad Harelbeke. Vier jaar later, in 2018, krijgt ze meteen de tweede plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. En dat levert haar meteen een zitje op in de gemeenteraad.

Voorzitter Melissa Depraetere
Nieuws

Melissa Depraetere volgt Conner Rousseau op als voorzitter Vooruit

Jongste kamerlid met specialisatie in defensie

Als parlementair medewerker specialiseert Melissa zich vooral in defensie. Zo is zij degene die de onregelmatigheden bij de vervanging van de F16 vliegtuigen door F35’s aan het licht brengt. Toenmalig partijvoorzitter John Crombez bedankt Depraetere met een tweede plaats op de West-Vlaamse kamerlijst. Met meer dan 12.000 voorkeursstemmen raakt ze ook meteen verkozen in het federaal halfrond, als jongste kamerlid, trouwens.

Wie is Melissa Depraetere?

Fractievoorzitter die op haar strepen staat

En vanaf dan gaat het snel voor Depraetere. Een jaar later volgt ze al Meryame Ketir op als fractievoorzitter van Vooruit. De West-Vlaamse nummer 1 van de socialistische partij verdiende gaandeweg haar strepen met dossiers rond psychische hulp voor jongeren, het verdwijnen van bankautomaten en hoge energiefacturen.

Emile Beeckman
Celien Tanghe