Nieuws

Melis­sa Deprae­te­re volgt Con­ner Rous­se­au op als voor­zit­ter Vooruit

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Melissa Depraetere uit Stasegem vervangt Conner Rousseau als interim-voorzitter bij Vooruit. Dat is zaterdagvoormiddag op een persconferentie bekend gemaakt. Rousseau zet per direct een stap opzij nadat hij in het oog van de storm kwam te staan door racistische uitspraken na een avondje stappen in Sint-Niklaas. 

Melissa Depraetere, van jongste kamerlid naar voorzitter

Melissa Depraetere (31) was van 2014 tot 2019 parlementair medewerker van Alain Top maar kwam in 2019 zelf in het parlement. Als jongste kamerlid, maar wel meteen als fractieleider voor Vooruit. Vorige maand is ze in West-Vlaanderen al zonder discussie aangeduid als lijsttrekker voor de federale verkiezingen in 2024. Met Depraetere komt er nu dus, na John Crombez, opnieuw een West-Vlaming aan het roer van de socialistische partij te staan. 

Pablo annys melissa depraetere
Nieuws

Melissa Depraetere & Pablo Annys lijsttrekkers voor Vooruit

Ad Interim

Voorlopig volgt Melissa Depraetere Conner Rousseau 'ad interim' op tot na de federale verkiezingen op 9 juni 2024. Nadien worden er binnen de partij voorzittersverkiezingen georganiseerd. Intussen moet Vooruit wel op zoek naar een nieuwe fractieleider in de Kamer. Depraetere wil zich volledig focussen op het voorzitterschap en de essentie waar haar partij voor staat: het leven en de toekomst van de 'gewone' burger. Een opvolger wordt de komende dagen aangeduid.  

Whats App Image 2023 11 18 at 11 06 20

Ministers Vandenbroucke en Gennez vol lof

Tijdens de persconferentie namen ook ministers Vandenbroucke en Gennez het woord. Ze hadden enkel lof voor Melissa Depraetere. Ze benoemden haar als een gedreven fractieleider, die stevig in haar schoenen staat in debatten. Ze kreeg ook lof voor haar grondige dossierkennis. De job van partijvoorzitter is geen makkelijke job, maar Caroline Gennez gelooft in de kwaliteiten van Depraetere. 

"Melissa beschikt over de juiste kwaliteiten voor de job van partijvoorzitter."

Caroline Gennez, minister van Ontwikkelingssamenwerking
Whats App Image 2023 11 18 at 11 16 20
Whats App Image 2023 11 18 at 11 15 43
Whats App Image 2023 11 18 at 11 06 31 1

"Ik neem per direct ontslag"

Het was een aangeslagen Conner Rousseau die vrijdagavond het woord nam, soms aarzelend in zijn woorden: "Ik wou in de politiek stappen om te tonen dat er een jonge generatie was die gelooft in het socialisme. Ik wou ook impact hebben. Ik heb onze partij hervormd."

"Na een heksenjacht op mijn privéleven. Na een zware fout waarvoor ik me nogmaals wil excuseren, is de situatie veranderd. Het gaat teveel over mij en niet meer over de strijd van Vooruit, voor betere lonen en tegen extreem-rechts. We hebben een fantastische ploeg met goede ministers. Die strijd zal doorgaan maar zonder mij als voorzitter van Vooruit. Ik neem per direct ontslag", aldus de ex-voorzitter vrijdagavond. Een dag later heeft de socialistische partij dus een nieuwe voorzitter met Melissa Depraetere.

Bart Coopman
Emile Beeckman
Celien Tanghe