Nieuws

Ultie­me nood­kreet: Nieuw rap­port bewijst dat Ven­ti­lus wel onder­gronds kan”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een nieuw rapport bewijst volgens actiegroepen dat hoogspanningslijn Ventilus wel ondergronds kan. Echt nieuw is de insteek niet, toch is het een laatste noodkreet om de regering nog op andere gedachten te brengen voor die een beslissing neemt over het tracé.

Het onderzoek is van Filip Vanaeken. In tal van rapporten stelt hij al langer dat een ondergrondse lijn voor Ventilus de beste oplossing is. De Vlaamse regering besloot in november vorig jaar dat Ventilus bovengronds komt. Volgende week wordt wellicht het tracé voorlopig vastgelegd. Daarna komt er een openbaar onderzoek.

Ook in andere landen

In dat nieuw rapport schrijft Filip Vanaeken dat er al in andere landen gebruikt wordt gemaakt van gelijkstroomverbindingen in een bestaand wisselstroomnetwerk, zoals in Duitsland en Italië. Gelijkstroom is nodig voor een ondergrondse oplossing. "De laatste jaren werden buiten Europa zelfs al meerdere verbindingen met nog groter vermogen dan de 6 GigaWatt van Ventilus in gebruik genomen", schrijft hij.

"Gelijkstroomverbindingen in een wisselstroomnetwerk worden zelfs aanbevolen om de netstabiliteit te verbeteren, die steeds uitdagender wordt door de transitie naar volatiele elektriciteitsopwekking met windturbines en zonnepanelen. Bovendien hebben sommige van deze verbindingen één of meerdere aftakpunten, wat dus ook voor Ventilus een oplossing kan zijn, zonder gezondheidsrisico's."

"Ogen openen"

"De regering moet zich nu bereid tonen om deze inzichten voortschrijdend mee te nemen", zegt Bart Dochy (CD&V), burgemeester van Ledegem en Vlaams Parlementslid. "Ook in het openbaar onderzoek zal deze oplossing worden ingediend. Men moet dit dus open houden als alternatief."

"Er is ten aanzien van november niets veranderd", reageert het kabinet van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "De principiële beslissingen zijn met de voltallige regering genomen."

Lees hier alles over het Ventilusdossier

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga