Nieuws
 | update 

Uit­zon­der­lijk: boer Bart legt 2 hec­ta­re nieu­we hop­pe­vel­den aan: meer vraag naar Bel­gi­sche hop”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Poperinge komt er bijna twee hectare hoppevelden bij, en dat is hoogst uitzonderlijk. Bart Boeraeve is volop bezig met de aanleg ervan. In Poperinge zijn nog een 20-tal hopboeren actief, goed voor een kleine 160 hectare.

Om het nieuwe hoppeveld vorm te geven, gebruikt boer Bart 200 afgedankte elektriciteitspalen. Hij hoopt om dit jaar nog de eerste hop te kunnen oogsten. Het aanplanten van een nieuw hoppeveld is trouwens een gedurfde onderneming. Wereldwijd is er een overproductie van hop, de prijzen dalen en ook de oorlog in Oekraïne heeft een negatieve invloed. Maar volgens Bart is er hier geen teveel, maar net een tekort aan eigen hop. 

"Belgische brouwers zijn meer en meer geïnteresseerd om Belgische hop aan te kopen omwille van de kwaliteit. Ook omwille van het verhaal van duurzaamheid. Korte keten en transparantie zijn heel belangrijk", legt Bart uit. 

Hoppevelden

Wapenen tegen de wind

Boer Bart wil nieuwe veld zo goed mogelijk wapenen tegen de grillen van het klimaat: zo zal hij hier experimenteren met druppelirrigatie, om grote droogtes te trotseren. Om extreem stormweer te doorstaan, worden de palen twee meter diep verankerd.

"Samen met Engeland is dit hier een heel winderige regio. Dus je moet de hopvelden goed verankeren."

Bart Boeraeve, hoppeteler

Boer Bart experimenteert op een ander veld ook met bepaalde rassen. Hij kruist verschillende soorten, om een variëteit te ontwikkelen die bestand is tegen verschillende weertypes. 

Ben Storme
Celien Tanghe