Nieuws

Uit­kijk­punt Sint-Nik­laas­kerk in Mesen sluit op zon­dag door klacht

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Mesen is het uitkijkpunt op de Sint-Niklaaskerk voortaan gesloten op zondag. Van maandag tot zaterdag moet de toren een uur later open en een uur vroeger dicht. Dat heeft de vrederechter besloten na een klacht van twee omwonenden.

Bezoekers van de toren kunnen in de tuin van de omwonenden kijken en staan ook vaak naar hen te roepen en te zwaaien. Daarom dienden ze klacht in. Ze zijn niet tegen het feit dat de toren toegankelijk is voor het publiek, maar wilden graag dat de bezoekuren wat ingeperkt zouden worden. 

Het uitkijkplatform is voortaan dicht op zondag. De andere dagen van de week kan je de toren beklimmen van 10 tot 17 uur. Tot voor kort was de toren op weekdagen en op zaterdag open van 9 tot 18 uur en was de toren elke zondag open. 

De gemeente gaat in beroep tegen de uitspraak. De uitkijktoren maakt deel uit van het project Horizon 2025 van Westtoer. Het is een toeristische troef voor de kleine gemeente Mesen. Vanop de toren heb je een prachtig zicht, je kan er kijken tot in Frankrijk en Diksmuide.


"Wat doen we met de Broeltorens en het Belfort?"

Burgemeester Sandy Evrard wijst er op dat de toren al jaren open is voor het publiek, ook voor het uitkijkplatform in het kader van Horizon 2022 er kwam. Mochten de klagers gelijk halen, dan is dat een precedent voor heel Vlaanderen, zegt Evrard nog. ‘Wat doen we dan met de Broeltorens in Kortrijk en het Belfort in Brugge?’

Nathalie Dewulf