Nieuws

Twee ver­dach­ten (26) ver­oor­deeld voor brand in kas­teel van Hout­hulst: cel­straf en internering

Brand kasteel houthulst

Twee mannen van 26 jaar zijn donderdag veroordeeld voor de brand die vorig jaar het kasteel van Houthulst verwoestte. Eén van hen krijgt een gevangenisstraf, de ander wordt geïnterneerd.

De brand brak in de vroege ochtend van 7 april uit, en was zo hevig dat de brandweer het kasteel gecontroleerd liet uitbranden. Bij het onderzoek naar de oorzaak van de brand, wees alles in de richting van brandstichting. De politie voerde daarop een onderzoek en hield twee 26-jarige mannen uit Houthulst aan.

2023-04-07 00:00:00 - Zware brand legt kasteel van Houthulst in de as
Nieuws

Zware brand legt kasteel van Houthulst in de as

Onopzettelijke brandstichting

Na een herkwalificatie van de oorspronkelijke tenlastelegging werd het duo uiteindelijk veroordeeld voor onopzettelijke brandstichting. Een van hen krijgt een gevangenisstraf van zes maanden en een geldboete van 4.000 euro. De andere verdachte wordt geïnterneerd, gezien de kans op herval reëel geacht wordt. “Bovendien lijdt de man aan een geestesstoornis die zijn oordeelsvermogen en de controle over zijn daden ernstig aantast”, klinkt het bij de rechtbank van Ieper.

Na de brand is er trouwens weinig veranderd aan de slechte staat van het kasteel. Of de huidige eigenaars, een familie uit het Verenigd Koninkrijk, plannen hebben met het kasteel, is onbekend.

Celien Tanghe