Nieuws

Twaalf arties­ten tove­ren his­to­risch Brug­ge om tot heden­daag­se kunst tij­dens Triënnale

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vanaf 13 april neemt Triënnale Brugge de historische stad in met twaalf hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties. Op verschillende locaties in het centrum, West-Brugge en Zeebrugge zullen tot 1 september wereldse artiesten hun werk tonen.

Het Brusselse Traumnovelle komt op het binnenplein van de 13e-eeuwse Stadshallen. De Libanees-Britse kunstenaar Mona Hatoum gaat net over de rand van de vestengordel aan het werk in de tuin van het Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lievevrouw en het Zweedse architectuurbureau Norell/Rodhe plaatst een installatie tussen Oost- en Westmeers waar het een weinig gebruikt perceel transformeert tot een kleurrijke plek voor ontdekking en ontmoeting.

Nieuwe skyline

Spaces of Possibility geeft ook de skyline van Brugge tijdelijk een andere aanblik. Naast de drie middeleeuwse torens prijkt er bijna vijf maanden een hedendaagse klokkentoren van het Thaise architectuurbureau Bangkok Project Studio. Die komt aan de overzijde van het Koning Albert I-park. Het is een houten uitkijkplek die een vergeten stukje park aanduidt.

Triennale Brugge 2024 Bangkok Project Studio

Het Thaise architectuurbureau Bangkok Project Studio bouwt een houten uitkijktoren aan de overkant van het Koning Albert I-park.

Iets verderop gaat SO–IL aan de slag op de voormalige kloostersite van de Minderbroeders Kapucijnen. Het Amerikaanse architectuurbureau werkt er samen met Dr. Mariana Popescu (TU Delft) en het Nederlandse Summum Engineering aan een hoogtechnologisch weefsel dat zich doorheen de omsloten tuin zal slingeren en bezoekers zal begeleiden van stadsdeel naar stadsdeel.

Triennale Brugge SO II

SO–IL gaat op de voormalige kloostersite van de Minderbroeders Kapucijnen aan de slag.

Aandacht voor vergeten verbindingsweg

Daarnaast vinden we ook twee installaties ter hoogte van de Sint-Janshospitaalsite: Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects (JP) gaat met het concept ‘ruimte’ aan de slag ter hoogte van de ingesloten boomgaard en Belgisch kunstenaar Adrien Tirtiaux visualiseert de vergeten verbinding tussen het 12e-eeuwse hospitaal en het verderop gelegen 19e-eeuws gasthuis Huize Minnewater door er letterlijk een groene markering op aan te brengen.

Vanaf februari verschijnen de werken geleidelijk aan in het straatbeeld en is het vooral uitkijken naar de opening om het geheel te ontdekken. De Triënnale van Brugge loopt van 13 april tot 1 september.

Triennale Brugge 2024 Adriaan Tirtiaux

Belgisch kunstenaar Adrien Tirtiaux visualiseert de vergeten verbinding tussen het 12e-eeuwse hospitaal en het verderop gelegen 19e-eeuws gasthuis Huize Minnewater.

Dit zijn alle locaties:

 • Iván Argote, Speelmansrei
 • Bangkok Project Studio, overzijde Koning Albert I-park ter hoogte van Sint-Godelieveabdij
 • Mariana Castillo Deball, Sebrechtspark
 • Mona Hatoum, tuin van PZ Onze-Lievevrouw, ingang via Stationslaan
 • Ivan Morison, strand van Zeebrugge ter hoogte van Zeedijk 34
 • Norell/Rodhe, plein in Sint-Obrechtsstraat
 • Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects, Sint-Janshospitaalpark
 • SO–IL, tuin van het Kapucijnenklooster
 • Studio Ossidiana — Buiten Smedevest
 • Traumnovelle, binnenplein van de Stadshallen
 • Sumayya Vally, Minnewater
 • Adrien Tirtiaux, Poortgebouw Zonnekemeers en Professor Dokter J. Sebrechtsstraat
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere