Trein rijdt auto aan op over­weg in Komen, getui­gen zien inzit­ten­den weglopen

Overwegkomenwaastentreinongevalauto

Een trein heeft zaterdagavond rond half acht een auto aangereden op een overweg in Komen-Waasten, net over de grens met West-Vlaanderen. Volgens getuigen stond de auto stil op het spoor en konden inzittenden op tijd weglopen.

Bij het ongeval aan de Nijverheidslaan raakte niemand gewond. Tussen half acht en elf uur lag het treinverkeer tussen Menen en Poperinge wel stil. Zo'n 200 gestrande treinreizigers raakten met vervangbussen in het station van Ieper of Poperinge. 

"Hoe de auto daar terecht gekomen is onduidelijk", zegt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel. Aan de overweg hangt geen camera maar getuigen verklaren dat de wagen de overweg opreed en er dan bleef staan. Toen de slagbomen even later naar beneden gingen, konden de inzittenden op tijd het voertuig verlaten. Ze lieten de auto achter en zijn voorlopig dus onbekend. 

Geen technische fout

"De treinbestuurder was niet meer in staat om de trein te doen stoppen", vertelt Baeken. Het duurde nog tot elf uur tegen dat het spoor weer volledig vrij was voor het treinverkeer en weggebruikers de overweg zelf opnieuw konden oversteken. De wagen werd weggetakeld en Infrabel controleerde het systeem dat de slagbomen doet sluiten. Volgens Baeken "functioneerde de overweg correct. "Op het moment dat de auto de overweg opreed, was er geen trein in aantocht. Sensoren verder op het spoor detecteren een trein en sturen een signaal naar de overweg waarop het licht op rood springt."

"Opvallend veel ongevallen aan overwegen"

Infrabel publiceert pas in januari de jaarcijfers over ongevallen aan overwegen, maar dit jaar ging het in onze provincie een paar keer mis aan de slagbomen. "In de laatste maanden van dit jaar gebeurden opvallend veel ongevallen aan overwegen", vertelt Baeken. Infrabel waarschuwt regelmatig om het signaal niet te negeren, maar dat was in Komen-Waasten niet het geval. 

Robbe Wets
Belga