Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
In Avelgem mag Trees Vandeputte geen schepen worden omdat ze een vrouw is. Normaal had zij in het college moeten zitten voor haar partij, maar alle andere schepenen en ook de burgemeester zijn vrouwen. En dat mag niet volgens een regel die ooit werd ingevoerd om net meer vrouwen in de politiek te krijgen.
Trees Vandeputte was lijsttrekker voor de partij Voor Avelgem en haalde 1.000 voorkeurstemmen. Haar collega Bram Van den Bunder deed het minder goed met bijna 600 stemmen. En toch is niet Trees maar wel Bram schepen. De reden: hun geslacht.
"Spijtig genoeg zijn er bij onze coalitiepartner vier dames die de meeste stemmen halen. Daarom moeten wij voor de laatste schepenpost verplicht een man leveren.”
“Spijtig genoeg zijn er bij onze coalitiepartner vier dames die de meeste stemmen halen. Zij zitten sowieso in het college van burgemeester en schepenen. Daarom moeten wij voor de laatste schepenpost verplicht een man leveren”, legt Trees uit.
Want in zo'n schepencollege moet altijd minstens één iemand van het andere geslacht zitten. Dat zegt een regel uit 2006 die net bedoeld was om vrouwen in de lokale politiek meer kansen te geven. Maar ironisch genoeg, werkt dat in Avelgem nu omgekeerd.
"We zijn 2024 en we zijn blijkbaar op een punt gekomen dat het ook in de andere richting kan werken.”
“Ik denk dat er in het verleden veel mannen hun plaats hebben moeten afstaan voor een vrouw. Een goede zaak, dat heeft de emancipatie goed gedaan. We zijn 2024 en we zijn blijkbaar op een punt gekomen dat het ook in de andere richting kan werken”, klinkt het bij Bram Van den Bunder, die nu schepen wordt.
De twee kunnen het ondanks de regel, goed met elkaar vinden. Trees blijft actief als gemeenteraadslid en voor Bram is het nu dus zijn eerste dag als schepen van onder meer mobiliteit in Avelgem.
“Het wringt, maar dat zal wel gaan liggen. Ik blijf me actief inzetten, gelijk hoe”, besluit Trees.
De voltallige Avelgemse gemeenteraad, met Trees Vandeputte.