Na test­pe­ri­o­de in Kort­rijk en West­kust rolt Demir cri­mi­plat­form uit in heel Vlaan­de­ren: Met één muis­klik mala­fi­de bedrij­ven opsporen”

Zuhal Demir

Na een succesvol experiment bij tien lokale besturen, waaronder politiezone Westkust, rolt Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) het crimiplatform uit over heel Vlaanderen. Via het criminaliteitsplatform van Graydon kan de politie bijvoorbeeld fraudegevoelige ondernemingen sneller opsporen. 

In normale omstandigheden vergt het de politie of het stadsbestuur heel wat maanden speur- en onderzoekswerk om na te gaan of het bij een lokale zaak, die bijvoorbeeld een vergunning aanvraagt, effectief om een illegale dekmantel gaat. 

Algoritme

Met het criminaliteitsplatform van Graydon kan de politie met één muisklik tal van informatie (via KBO, Nationale Bank, Belgisch Staatsblad, handelsrechtbank) over een bedrijf ontvangen. Door alle beschikbare financiële en economische gegevens van bedrijven door te lichten, komen fraudegevoelige ondernemingen sneller aan het licht.

In het systeem zitten kenmerken van een malafide onderneming. Door een algoritme geeft het platform een overzicht van mogelijke malafide bedrijven.

Testperiode

Onder meer de politiezone Westkust en het stadsbestuur van Kortrijk hebben samen met acht andere besturen het systeem een jaar lang uitgetest. In totaal is het crimiplatform 15.513 keer geraadpleegd.

Op basis van verder onderzoek na een hoge crimiscore werden zo carwashes, restaurants, take-aways, viswinkels, massagesalons, kapsalons, autohandelaars opgerold in het kader van criminaliteit en fraude. Er werden zelfs bij één vzw met een hoge score na verder onderzoek tekenen van radicalisering gevonden. "De preventieve aanpak loont dus", klinkt het bij Demir. "Verder onderzoek bij het platform leert ons zelfs dat er over heel Vlaanderen maar liefst 59.200 bedrijven zijn met een hoge crimiscore."

Nieuwe versie

Na de testperiode is het systeem aangepast aan de hand van de feedback. In de nieuwe versie krijgt de politie en het bestuur ook toegang tot internationale bedrijfsnetwerken waardoor de scan niet alleen beperkt blijft tot ondernemingen op Belgisch grondgebied.

Binnenkort wordt het crimiplatform uitgerold naar heel Vlaanderen.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere