Nieuws

Tij­de­lijk geen ver­keer moge­lijk door her­stel­ling Zwaan­tjes­brug in Wielsbeke

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vandaag start De Vlaamse Waterweg met de herstellingswerken aan de Zwaantjesbrug in Wielsbeke, over het kanaal Roeselare-Leie. De liggers van de brug zijn beschadigd geraakt door te hoge voertuigen. Door de werken is het wegverkeer op en onder de brug tijdelijk onderbroken.

De brug over het kanaal Roeselare-Leie hangt vier meter boven de Expresweg N382. Chauffeurs hebben in het verleden die hoogte vaak verkeerd ingeschat.

Daardoor is de Zwaantjesbrug al meermaals beschadigd geraakt. Een ligger van de brug is gescheurd en ook de andere liggers zijn beschadigd.

2022-07-20 00:00:00 - Zwaantjesbrug afgesloten nadat vrachtwagen tegen onderkant rijdt
Nieuws

Zwaantjesbrug afgesloten nadat vrachtwagen tegen onderkant rijdt

Hoogtedetectiesysteem

Nochtans hangt er sinds september 2022 een hoogtedetectiesysteem; een camera die de hoogte van de vrachtwagens meet. Ledborden waarschuwen bestuurders als hun voertuig te hoog is.

De voorlopige resultaten na een half jaar waren positief. Van 100 te hoge vrachtwagens per dag naar gemiddeld 40. Toch negeerden nog twee op de vijf vrachtwagens hoger dan vier meter het verbod.

Fase 1

De werken worden gefaseerd uitgevoerd. Tot en met 23 april kunnen er geen auto's over of onder de Zwaantjesbrug. Fietsers en voetgangers kunnen tijdens de werken wel over de brug. Het fietsverkeer langs het kanaal wordt ook omgeleid via de Vaartstraat.

Ook De Lijn wijzigt tot 23 april enkele routes door de werken:

  • Lijn 853 richting Anzegem: de haltes Ooigem Beukenlaan en Ooigem Centrum worden niet bediend. Er is een tijdelijke vervanghalte in de Desselgemsestraat.
  • Lijn 853 richting Oostrozebeke: de haltes Ooigem Centrum en Ooigem Beukenlaan worden niet bediend. Er is een tijdelijke vervanghalte in de Desselgemsestraat.
  • Lijn 221 richting Kortrijk: de halte Ooigem Beukenlaan wordt niet bediend. Vervanghalte is de halte Ooigem Centrum.
  • Lijn 221 richting Wielsbeke Hernieuwenburg: de halte Ooigem Beukenlaan wordt niet bediend. Er is geen vervanghalte.
  • Lijn 151 richting Tielt VTI: de halte Ooigem Beukenlaan wordt niet bediend. Er is geen vervanghalte.
  • Lijn 151 richting Ooigem Centrum: de halte Ooigem Beukenlaan wordt niet bediend. Er is geen vervanghalte.

Vanaf 24 april zal er opnieuw autoverkeer over de brug mogelijk zijn. Verkeerslichten zorgen voor een beurtelings oversteken.

Andere fases

In mei zal het verkeer opnieuw onder de brug door kunnen. Na een nieuwe onderbreking van de onderdoorgang op 12 en 13 juni om de bekisting te verwijderen, zal de brug hersteld zijn en worden alle verkeersmaatregelen opgeheven.

Het zwaar verkeer van en naar de E17 wordt omgeleid via de gewestwegen N50 en N36 en het oprittencomplex in Deerlijk. De scheepvaart wordt niet gehinderd door de werken.

Voor de duur van de herstellingswerken aan de Zwaantjesbrug worden de werken aan de Kanaalweg aan de Kruishoek tijdelijk opgeschort. Die werken zullen op 14 juni hervatten.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere