Nieuws

Tijd voor de hout­ka­chel: brand­weer geeft tips om schouw­brand te voorkomen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Met de eerste koudeprik stijgt ook het gevaar voor schouwbranden. Mensen gaan bijstoken met een houtkachel, maar als die slecht onderhouden is, kan die een schouwbrand veroorzaken. De brandweer wijst erop dat je ook je kachel als een goede huisvader moet onderhouden.

De winter komt eraan en dus zakken ook de temperaturen. Voor veel mensen is dat het ideale moment om de houtkachel warm te stoken. Al is het ook opletten voor schouwbranden. Gelukkig kan je zelf actie ondernemen om dat te voorkomen.

“Ten eerste is het van belang om een kwalitatieve kachel te kopen. Daarnaast moet je je schouw jaarlijks door een erkende schouwveger laten kuisen. Als laatste geven we de tip om goed hout te gebruiken. Hard gedroogd hout werkt het best voor de kachel, en geeft het minste risico op schouwbranden”, zegt Bert Vanhuyse, brandweerofficier Midwest.

"Hard gedroogd hout werkt het best voor de kachel, en geeft het minste risico op schouwbranden."

Bert Vanhuyse, brandweerofficier Midwest

Stook geen paletten of te nat hout op

Het soort hout is dus erg belangrijk. Afval zoals paletten, of te nat hout zorgen voor zogenoemde creosoten.

“Dat zijn onverbrande houtdeeltjes die afkoelen in het schouwkanaal, en daardoor blijven plakken. Wanneer er veel van die deeltjes zijn, ontstaan er brokken. Je kunt dat vergelijken met een kooltje in een barbecue. Dat begint te gloeien, en op die manier kan een schouwbrand ontstaan”, legt Vanhuyse uit.

Een goede huisvader zorgt trouwens ook voor andere preventie. Zo is het bijvoorbeeld wettelijk verplicht om in elke bouwlaag een rookmelder te hangen.

Schouwbrand 2
Jeroen Sap
Celien Tanghe