Nieuws

Tielt en Meu­le­be­ke keu­ren fusie defi­ni­tief goed

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de gemeenteraden van Tielt en Meulebeke is donderdagavond de fusie tussen beide gemeenten definitief goedgekeurd. De twee gemeenten gaan zo, na goedkeuring van de Vlaamse overheid, vanaf 1 januari 2025 verder onder de naam Tielt.

Het komende jaar hebben beide gemeenten nog heel wat werk voor de boeg. "De komende dagen en weken gaan we al van start met het samenbrengen van adviesraden", zegt de burgemeester van Meulebeke, Dirk Verwilst (CD&V). "Verder nodigen we ook inwoners uit die hun straatnaam zullen zien veranderen."

"Pittig jaar"

In 2024 wordt er vooral nog heel wat administratief werk verricht om de fusie verder voor te bereiden. "Het wordt een pittig jaar om die voorbereidingen te combineren met het dagelijkse beleid en ook nog eens de verkiezingen. Maar ik ben ervan overtuigd dat we op zowel korte als lange termijn de juiste beslissing hebben genomen." Al was niet elk gemeenteraadslid daarvan overtuigd, blijkt uit de stemming. Er werd 14 keer voor de fusie gestemd, maar ook vijf keer tegen. Een raadslid onthield zich van de stemming. 

Pittem

In juli gaven beide gemeenten al hun fiat voor de fusie met een principieel akkoord. Aanvankelijk zou ook de Pittem deel uitmaken van de fusie, maar daar zag de gemeente uiteindelijk van af. 

De fusie zal in voege gaan vanaf 1 januari 2025.

Stefaan Six
Belga
Celien Tanghe