Nieuws

Tho­mas Blon­del­le brengt tijd van wereld­be­roem­de Caruso tot leven

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Tenor Thomas Blondelle uit Brugge bracht gisteravond heel even weer de tijd van Caruso, misschien wel de beroemdste tenor aller tijden, tot leven in Oostende. In de Belle Epoque was Oostende zowat de belangrijkste badstad van Europa. Alle grote sterren stonden in het Kursaal. En gisteravond keerden we 100 jaar terug in de tijd.

Thomas Blondelle: "Dit concert wordt spannend, niet enkel omdat ik een repertoire zing dat ik normaal niet zing, maar ook omdat ik de hele week in bed heb gelegen met een bronchitis. Het is nog maar twee dagen dat de stem terug is. We gaan alles moeten geven. Het is een beetje erop of eronder.

12.500 goudfranken per concert van Caruso

Rond de eeuwwisseling was Oostende de belangrijkste badstad van Europa. Hier raakte Caruso bevriend met James Ensor. En over die tijd weet Kurt Van Eeghem alles. Kurt Van Eeghem: "Caruso is hier 16 keer geweest en maar een keer in Brussel. Dat zegt toch alles over Oostende. Dat wil zeggen dat men in Oostende Caruso kon
betalen, want dat was de allerduurste artiest van zijn tijd. In de Belle epoque moest je 12.500 goudfranken neertellen om Caruso een avond te laten optreden. Daar kon je een villa mee kopen op de dijk."

"De stem, echt waar, het pakte mij. Dat kleeft aan u. Dat gaat helemaal door u heen, hé."

Fan van Thomas Blondelle

Thomas Blondelle: "Optreden in West-Vlaanderen is altijd een heel speciaal gevoel. Gelijk waar je bent op de wereld, je bent een beetje weg van thuis. Ook al woon ik hier niet meer, het is toch altijd een beetje thuis komen."

Op 31 maart worden de grootste componisten die ooit in het Kursaal gestaan hebben weer opgevoerd in een heel bijzonder concert met symfonisch orkest.

De redactie