Nieuws

Ten­toon­stel­ling over Mor­ris, de beden­ker van Luc­ky Luke

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Morris, de geestelijke vader van Lucky Luke, zou over enkele dagen 100 geworden zijn en dat laten ze in Kortrijk, zijn geboortestad, niet zo maar voorbijgaan. In het stadhuis loopt straks een tentoonstelling over de bedenker die op Overleie geboren is als Maurice De Bevere. 

Naast affiches van drie langspeelfilms stellen stripfanaten Wim Bruynooghe en Geert Van Gheluwe ook originele tekeningen ten toon in Morris 100. Die kregen ze in bruikleen van de erfgenamen. De bedenker van de wereldbekende cowboy overleed in Brussel in 2001 na een complicatie bij een operatie. Maar zijn wieg stond op Overleie in Kortrijk. Hij was er gekend als Moriske van 't puupekot. Wim Bruynooghe: "Moriske omdat het een klein manneke was. En puupekot omdat zijn vader een pijpenfabriek had. Sinds een paar generaties waren de De Beveres fabrikant van stenen pijpen."

Weinig zichtbaar in het straatbeeld

De tentoonstelling pakt ook uit met een exclusieve uitgave. Je kan er een album in het Kortrijks kopen. Lucky Luke heeft in Kortrijk een standbeeld in de bibliotheek, maar Wim en Geert vinden dat hij in het straatbeeld zichtbaar moet zijn. De Kortrijkse schepen van cultuur belooft om Morris en zijn lonesome cowboy een meer prominente plaats te geven in de stad. Axel Ronse, schepen van cultuur Kortrijk: "Ik ben dat idee heel erg genegen. Meer nog ik vind dat we iets met virtual reality zouden moeten doen. We zijn daar heel sterk in in Kortrijk. Ik ga me daar honderd procent voor inzetten."

Lucky1
Lucky2

De tentoonstelling waaraan ook workshops gekoppeld zijn is gratis en loopt vanaf zaterdag tot 17 december, telkens in het weekend.

De redactie