Nieuws

Stren­ge vangst­quo­ta voor tong wor­den moge­lijk bijgesteld

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De strenge vangstquota voor tong, waar de vissers zich moeten aan houden, worden straks mogelijk naar boven bijgesteld. Want er zou, in de Ierse Zee en in onze Noordzee, meer tong rondzwemmen dat eerst gedacht. De vangstquotacommissie zou te voorzichtig geweest zijn, met bijgevolg te strenge vangstbeperkingen voor dit jaar.

Voor 2024 werden eind vorig jaar drastisch vangstbeperkingen voor tong opgelegd. Er was grote ongerustheid over de zeetongpopulatie. Ten opzichte van 2023 mochten Belgische vissers daarom 60 procent minder tong uit de Noordzee vissen. En in de Ierse Zee, waar de Belgische vissers nog actiever zijn, daalde het quotum met 77 procent. Mogelijks is er nu een bijsturing in de maak. Toch voor de Ierse zee. Lies Vansteenbrugge, mariene bioloog ILVO Oostende: “Het zijn twee aparte visbestanden en vooral die tong in de Ierse Zee is heel belangrijk voor onze Belgische sector. Tong in de Noordzee is dan belangrijk voor onze kustvissers. Voor tong in de Noordzee zijn we vorig jaar blijkbaar iets te voorzichtig geweest in de vangstadviezen.

2016-06-29 00:00:00 - Vissers ongerust over Brexit
Nieuws

Volgend jaar meer pladijs en rog uit de Noordzee, maar veel minder tong

Complexe onderhandelingen

Voor tong in de Ierse Zee is er nu een nieuw advies in de maak. Voor vangstbeperkingen op tong in de Noordzee is nog geen initiatief genomen. Volgens minister Crevits gaat het steeds om complexe onderhandelingen. Hilde Crevits, Vlaams Minister van Visserij: “Voor de adviseurs die de sector en de Europese visserijministers helpen om de zee niet leeg te vissen, want daarvoor dienen quota, wordt het moeilijker. Visbestanden zijn immers niet enkel gevoelig aan visvangst, maar ook aan klimaatwijzigingen, aan windmolenparken en andere veranderende omstandigheden op zee. Hoopgevend is alvast dat er sinds kort meer gevangen wordt en dat er weer meer tong zwemt in zee.”

De redactie