Nieuws

Steeds meer gezon­de part­ners wel­kom in woon­zorg­cen­tra, behal­ve in onze provincie

Ouder koppel

In 56 Vlaamse woonzorgcentra kunnen de partners van bewoners mee naar het centrum verhuizen. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) aan minister van Welzijn Hilde Crevits. Opvallend: overal in Vlaanderen stijgt het aanbod, behalve in West-Vlaanderen.

Dankzij de ‘Valentijnsnota’ mogen woonzorgcentra sinds 2017 ook de partners van bewoners toelaten, ook als zij nog zelfstandig zijn. De gezonde partner die mee verhuist, betaalt enkel de ‘hotelkost’ en maakt geen gebruik van de zorg. Op die manier kunnen koppels nog steeds samen blijven, ook al is een van hen zorgbehoevend.

Daling in West-Vlaanderen

Hoewel het aantal woonzorgcentra dat deze mogelijkheid aanbiedt jaarlijks stijgt, lijkt in onze provincie net het omgekeerde aan de gang. In West-Vlaanderen zijn er 20 woonzorgcentra met in totaal 87 plaatsen, maar dat aantal is licht gedaald in vergelijking met het voorgaande jaar. Andere provincies zoals Oost-Vlaanderen kennen een grotere stijging in het aanbod.

Schryvers pleit er daarom voor om deze mogelijkheid uit te breiden naar centra voor kortverblijf, waar ouderen voor een periode tot 60 opeenvolgende dagen terecht kunnen. Ze benadrukt dat het recht op gezinsleven van ouderen niet mag worden belemmerd door de zorgbehoevendheid van één partner.

Celien Tanghe