Vandaag hebben Stad Kortrijk en de Marokkaanse stad Chefchaouen hun thematische samenwerking officieel ondertekend. Tijdens werkbezoeken aan onder meer IMOG en Howest bekijken de steden om expertise uit te wisselen rond hernieuwbare energie, groene stadsontwikkeling, afvalbeleid en mobiliteit.
Chefchaouen is een stad in het noorden van Marokko met ongeveer 43.000 inwoners. In 2010 werd de stad als ecologische stad uitgeroepen en wordt nationaal als voortrekker gezien.
"Ook Kortrijk zet zich in voor een duurzame, leefbare stad van de toekomst met meer groen in de stad en innovatieve manieren van energiegebruik zoals een warmtenet voor de gebouwen van Kortrijk Weide", klinkt het.
Klimaatverandering verzachten
Via een expertise uitwisseling met afvalexperts uit beide steden krijgt Chefchaouen een sterkere capaciteit op vlak van duurzaam afvalbeleid. Zowel Kortrijk als de Marokkaanse stad krijgen meer groene publieke plekken.
In Kortrijk komen ook meer (fruit)bomen. Samen werken ze aan een duurzaam mobiliteitsplan door experten uit beide steden uit te wisselen.

Voor de gelegenheid is 'De Marionetten' in Kortrijk tot het einde van het jaar omgedoopt tot het Talassemtanepark, het nationaal park in de provincie Chefchaouen.
Uitwisseling onderwijsinstellingen
Een troef van de nieuwe stedenband is de mogelijkheid om Kortrijkse studenten ChefChaouen en haar inwoners te leren kennen door uitwisselingen. Hogeschool Howest is nauw betrokken bij het project door buitenlandse stages en onderzoeksprojecten aan te bieden.
"Er komen ook sociaal-sportieve en culturele uitwisselingen voor kwetsbare jongeren via bijvoorbeeld jeugdwelzijnswerk Ajko", zegt schepen Bert Herrewyn.
De stad investeert jaarlijks 20.000 euro om de gezamenlijke doelstellingen te bereiken. Hiervan draagt het Wereldhuis West-Vlaanderen (Provincie West-Vlaanderen) via subsidie 15.000 euro bij. 7.500 euro gaat naar investeringen in acties in Chefchaouen, 12.500 euro is bestemd voor acties in Kortrijk.