Nieuws

Start speel­plein­wer­kin­gen: zoek­tocht naar ani­ma­to­ren ver­loopt moei­za­mer, ner­gens gro­te tekorten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het begin van de zomervakantie betekent ook de start van de speelpleinwerking. Op de Warande in Heule bij Kortrijk zijn 250 kinderen aan het ravotten bij Wasper. Mét voldoende animatoren, al is dat geen algemene tendens.

"Wij hebben veertig animatoren, waarvan zes zorganimatoren en vier hoofdanimatoren. Voor deze vakantie is dat genoeg", zegt Hannelore Vandenberghe van speelpleinwerking Wasper in Kortrijk.

Al is het niet altijd zo geweest. "We werkten dan met inschrijvingen en zelfs een inschrijvingsstop, omdat we een tekort hadden aan animatoren."

Moeilijke zoektocht

In totaal zijn er in West-Vlaanderen een kleine 100 organisatoren van speelpleinwerking tijdens de zomer. Nergens zijn er grote tekorten aan animatoren.

Het tekort sinds de coronaperiode is weggewerkt, al verloopt de zoektocht naar animatoren wel moeilijker dan vroeger. "We merken dat jongeren meer engagement opnemen in de zomer, maar op verschillende locaties. Dat wil zeggen dat ze bijvoorbeeld bij andere verenigingen nog dingen doen. Waardoor de puzzel moeilijker wordt", vertelt Arno Beeckman van Speelpleinwerking West-Vlaanderen.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Jens Lemant