Nieuws

Stam­boom­on­der­zoek pak mak­ke­lij­ker in Izegem

2021-02-03 00:00:00 - Stamboomonderzoek pak makkelijker in Izegem

De stad Izegem start met een virtuele leeszaal van het stadsarchief.

"Daaruit kunnen genealogen van thuis uit aktes van de burgerlijke stand en de bevolkingsregisters raadplegen en opzoekingswerk doen”, zegt schepen van Archief Kurt Himpe.

1830-1970

Een jaar geleden werden heel wat historische documenten uit het stadsarchief opgehaald om te digitaliseren. Het ging om de bevolkingsregisters van de jaren 1830 tot de jaren 1970. “Er werden 182 bevolkingsregisters en indexen gedigitaliseerd. Daarnaast ook 36 boeken met huwelijksakten, 88 boeken met overlijdensakten en 20 boeken met geboorteakten. Ook van Kachtem werden er 5 boeken met akten gedigitaliseerd en van Emelgem 20 boeken", verduidelijkt coördinator Leen Breyne van de Intergemeentelijke Archiefdienst Midwest.

Elk jaar zijn er heel wat aanvragen om documenten voor het opstellen van stambomen en mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van hun familie. "Daarvoor moest telkens een aanvraag gedaan worden om de documenten te kunnen inkijken of mensen maakten gebruik van het schaduwarchief in de Izegemse bibliotheek om de parochieregisters en de registers van de burgerlijke stand die tot een flink stuk in de zeventiende eeuw teruggaan te raadplegen”, zegt Kurt Himpe.

Nu kunnen mensen met enkele klikken hun familiegeschiedenis opzoeken. De dienst burgerlijke stand en de archiefdienst hoeven daardoor geen aanvragen meer te verwerken, er is geen kans meer op beschadiging van de originele documenten en mensen hoeven zich niet meer te verplaatsen voor opzoekingswerk.

De virtuele leeszaal is te bezoeken via genealogie.izegem.be.

De redactie