Nieuws
 | update 

Stads­gids Pas­cal wordt in de Rei­tjes geduwd, maar gidst gewoon ver­der: ik hou me nu toch vaker vast aan de reling”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Brugge heeft een stadsgids een klacht ingediend bij de politie nadat hij vorige week door een gemaskerde man in de Reitjes is geduwd. Wie de duw gaf en waarom is nog niet duidelijk, maar mogelijk zit de opvallende stijl van de stadsgids er voor iets tussen.

Stadsgids Pascal zit vorige week donderdag op de rand van de Bonifaciusbrug in het centrum van Brugge om een grafsteen te laten zien. Midden in zijn uitleg duwt een gemaskerde man hem plots met twee handen in het water.

Mogelijk gaat het om een bewuste actie tegen Pascal. Niet iedereen kan de theatrale stijl van de Nederlander immers smaken.

“Veel gidsen lopen gewoon voor de groep uit. Ik probeer net de connectie met mensen te zoeken. Dat ik dan op een muurtje ga zitten, dat vinden mensen heel tof. Sommige andere gidsen zouden het niet doen. Maar zolang ik mezelf of anderen niet in gevaar breng… Het is maar een muurtje, geen stadsmeubilair”, klinkt het bij Pascal.

“Sommige andere gidsen zouden het niet doen. Maar zolang ik mezelf of anderen niet in gevaar breng… ”

Pascal Gerritsen, stadgids
Droge stadsgids 1

“Aan de reling vasthouden”

Pascal raakte op eigen kracht uit het water, en besliste om z’n stadstour – weliswaar met natte kleren en schoenen – gewoon verder te zetten. Hij heeft wel een klacht ingediend bij de politie tegen onbekenden, maar blijft intussen gewoon verder gidsen.

“Ik wil net dat stukje laten zien van de brug waar iedereen voorbijloopt. Maar ik hou me nu wel vaak met een hand vast aan de reling, voor de zekerheid”, vertelt Pascal.

Droge stadsgids 2

Regels

In Brugge zijn er honderden gidsen, en die moeten zich allemaal aan bepaalde regels houden. Zo mogen ze geen lawaaihinder veroorzaken, en mogen ze geen straatmeubilair gebruiken om deelnemers toe te spreken. Bij de Koninklijke Gidsenbond Brugge, waar Pascal geen lid van is, verwijzen ze naar de regels.

“Veronderstel dat we allemaal plaats zouden nemen om op een kaaimuur te staan… Dat is voor mij een brug te ver.”

Jo Berten, Koninklijke Gidsenbond Brugge

“Veronderstel dat we allemaal plaats zouden nemen om op een kaaimuur te staan… Dat is voor mij een brug te ver. Pascal is een zeer enthousiaste gids, die z’n commentaar op een enthousiaste manier vertelt. Hij onderlijnt dat met allerlei gebaren en springt nu en dan eens op de kaaimuren, maar dat vind ik niet kunnen”, besluit Jo Berten van de Koninklijke Gidsenbond Brugge.

Stadsgids Brugge
Jens Lemant
Celien Tanghe