Het stadsbestuur van Izegem gaat in beroep tegen het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) dat het Ventilus-traject definitief heeft uitgestippeld. Dat laat burgemeester Bert Maertens zaterdag weten. Het lokale bestuur vindt onder meer dat de locatie van het hoogspanningsnet nog maar symbolisch is aangeduid en dat bovengrondse kabels te dicht bij woningen zullen hangen. Het eist de vernietiging van het GRUP.
De toekomstige verbinding van windmolenparken op zee met het binnenland ofwel het Ventilus-tracé zal zich ongeveer 80 kilometer lang een weg door West-Vlaanderen banen. Het grootste deel van die afstand reist de stroom langs een bovengronds hoogspanningsnet en op sommige plekken ondergronds. Het project doorkruist ook het grondgebied van Izegem, waar nieuwe bovengrondse en ondergrondse hoogspanningsleidingen zullen verschijnen.
"Vernietiging GRUP enige mogelijkheid"
"Elke stap hebben we al benut", vertelt burgemeester Maertens aan onze redactie over de nieuwe wending in het Ventilus-dossier. "We hebben altijd dezelfde kritieken geuit; we willen ten gronde dat alles ondergronds gebeurt." Op dit moment is de fase waarin gemeenten het huidige plan nog kunnen proberen aan te passen volgens Maertens voorbij. "Vernietiging van het GRUP is de enige mogelijkheid die er nog is", aldus de politicus van N-VA. De hele huidige aanpak van Ventilus moet voor het stadsbestuur dus op de schop. "In elk geval hoop ik dat er in de tussentijd blijft onderzocht worden hoe het ondergronds op gelijkstroom kan."
"We willen ten gronde dat alles ondergronds gebeurt."
Drie pijnpunten in Izegem
Het stadsbestuur ziet enkele belangrijke gebreken in de plannen voor hun segment van de Ventilus-lijn. Het kaart aan dat de exacte positie van de werken nog onduidelijk is en het GRUP geen maximale limiet omvat waarbinnen het project mag afwijken van het vooropgestelde parcours. Verder klinkt in Izegem dat de wijzigingen die het lokale niveau voorstelde om het traject verder weg te leggen van woningen, niets hebben uitgehaald. Het gaat om bestaande en toekomstige huizen in de Meensesteenweg en de Woestijnestraat. Een laatste pijnpunt is de groenbuffer rond het opstijgpunt Izegem Noord, die kleiner dan de voorgeschreven vijf meter zou zijn. Een opstijgpunt is een plek waar bovengrondse hoogspanningsleiding overgaat in ondergrondse of omgekeerd.
Izegem volgt andere West-Vlaamse gemeenten
In maart stemde de Vlaamse regering definitief in met het GRUP, waarna de beslissing op 15 mei in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd. Vervolgens ging een periode van 60 dagen in waarin tegenstanders in beroep konden gaan bij de Raad van State. Eerder deze week kondigden de gemeenten Lichtervelde en Wingene aan zo'n procedure op te starten en net voor de deadline gaat ook Izegem de strijd aan. Begin dit jaar reageerden de besturen van Lendelede, Deerlijk en Ardooie op het besluit van de regering door ook juridische stappen voor te bereiden.
In de zomer van vorig jaar sprak de Vlaamse regering al een GRUP af, maar de Raad van State voerde daarop een onderzoek naar de plannen. Bij het juridische orgaan kwamen ongeveer 3550 bezwaren terecht tegen de uitwerking van de controversiële stroomverbinding. Uiteindelijk passeerde de oorspronkelijke versie zonder fundamentele aanpassingen. Het Ventilus-project heeft in West-Vlaanderen felle tegenstand opgeroepen, onder meer door de vrees dat magnetische straling schadelijk zou zijn voor de gezondheid.